zbog "suočavanja sa makroekonomskim pokazateljima" i ulaganja u veštačku inteligenciju

Microsoft zamrzava plate

PoslovanjeSvet

11.5.2023 09:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Microsoft zamrzava plate Microsoft zamrzava plate
Gigant IT industrije Microsoft doneo je odluku da zamrzne plate svim radnicima sa punim radnim vremenom kako bi se “uhvatio ukoštac sa aktuelnim makroekonomskim... Microsoft zamrzava plate

Gigant IT industrije Microsoft doneo je odluku da zamrzne plate svim radnicima sa punim radnim vremenom kako bi se “uhvatio ukoštac sa aktuelnim makroekonomskim teškoćama”, i tako postao poslednji u nizu američkih tehnoloških lidera koji su stegli kaiš u vreme rastuće neizvesnosti.

Izvršni direktor Satja Nadela (Satia Nadela) objasnio je u internom memorandumu taj potez kao neophodan za stvaranje “dovoljnog prinosa“ za ulaganje u veliko pomeranje platforme ka veštačkoj inteligenciji.

Kompanija će, međutim, razmotriti povećanje stopa naknada za radnike po satu, uz održavanje programa bonusa i nagrađivanja akcijama “bez prekomernog finansiranja“, rekao je Nadela bez detaljnijeg objašnjenja, preneo je Bloomberg.

„Kao kompanija prepoznajemo da navigacija kroz dinamično ekonomsko okruženje i velike promene zahtevaju od nas da donesemo kritične odluke o tome kako ulažemo u naše ljude“, rekao je portparol kompanije.

Tehnološke kompanije su smanjile troškove na globalnom nivou kako bi uračunale slabu potražnju potrošača i ojačale svoje finansije uoči potencijalne recesije u SAD. Ove godine, Microsoft je počeo da otpušta hiljade radnih mesta, pridruživši se kompanijama Meta, Amazon i Alphabet.

Proizvođač softvera prošlog meseca je izvestio o kvartalnom profitu i prodaji koji su nadmašili ranije projekcije i ulaže ogromna sredstva u svoj projekat veštačke inteligencije (AI). To uključuje prijavljene nove investicije od 10 milijardi dolara u OpenAI i Bing bot za internet pretragu – strategiju za povećanje buduće prodaje Azure usluga u oblaku, oglasa za pretragu i programa za kancelarijsku produktivnost.

„Ovu odluku ne shvatamo olako, pošto smo je razmatrali nekoliko meseci. Ekonomski uslovi su veoma različiti u mnogim dimenzijama, uključujući potražnju kupaca, tržište rada i investicije potrebne za sledeći ciklus inovacija“, zaključio je Nadela u svom dopisu.

  • SENSEI

    12.5.2023 #1 Author

    Pa onda to nešto nije u redu, kada oni zamrzavaju plate

    Odgovori

  • SHALIMAR

    13.5.2023 #2 Author

    Veliki oprez je cim su zamznuli plate…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...