Google Cloud prvi put pozitivno posluje

Alphabet ostvario rezultate bolje od očekivanih

BerzaPoslovanjeSvet

26.4.2023 13:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Alphabet ostvario rezultate bolje od očekivanih Alphabet ostvario rezultate bolje od očekivanih
Alphabet, kompanija koja upravlja Google-om, objavila je svoj prvi kvartalni izveštaj za 2023. godinu, u kome se ključni podatak tiče blagog rasta ukupnih prihoda.... Alphabet ostvario rezultate bolje od očekivanih

Alphabet, kompanija koja upravlja Google-om, objavila je svoj prvi kvartalni izveštaj za 2023. godinu, u kome se ključni podatak tiče blagog rasta ukupnih prihoda. Gledano po pojedinačnim segmetnima, uspešna prodaja Google Pixel 7 modela, te prvo u istoriji finansijski pozitivno poslovanje Google Cloud-a, ističu se kao najveći pomaci u poslednjem tromesečju.

Izvršni direktor kompanije Sundar Pičaj (Sundar Pichai) naglasio je da je menadžmetn zadovoljan postignutim rezultatom, jer je “Google oglašavanje donelo očekivane rezultate, dok je Cloud poslovni segment ostvario prvi operativni profit od svog osnivanja”, preneo je CNBC.

Ostvarena je zarada po akciji od 1,17 dolara, naspram očekivanih 1,07 dolara, a ukupni prihodi od 69,79 milijardi dolara naspram očekivanih 68,9 milijardi dolara.

Iako se čini da YouTube i dalje trpi udarce na tržištu zbog nastavka ekspanzije kineske društvene mreže TikTok, prihod od reklama na ovoj video platformi dostigao je 6,69 milijardi dolara, što je nešto iznad ranijeg očekivanja analitičara od 6,64 milijarde dolara.

U januaru je prijavljeno otpuštanje oko 12.000 radnih mesta (približno šesto odsto ukupne radne snage), ali je Alphabet i dalje prijavio više od 190.000 zaposlenih na kraju posmatranog kvartala, što je povećanje od 16 odsto u odnosu na 163.000 zaposlenih sa kraja perioda januar-marta 2022. godine.

Pičaj je tokom obraćanja investitorima rekao da će Alphabet povećati razvoj veštačke inteligencije uz dodatne “zaštitne mere” usled sve veće zabrinutosti društva.

Akcije Alphabeta porasle su u prvom satu po objavi za tri odsto pošto su ukupni rezultati premašili očekivanja, da bi se kasnije vratile u trend blagog pada započet tokom jučerašnjeg dana.

Kompanija je najavila otkup sopstvenih akcija u vrednosti od 70 milijardi dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...