tehnološka kompanija priznala propuste

Microsoft mora da plati kaznu zbog kršenja sankcija

Firme u fokusuSvetU fokusu

8.4.2023 10:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Microsoft mora da plati kaznu zbog kršenja sankcija Microsoft mora da plati kaznu zbog kršenja sankcija
Američko Ministarstvo finansija izreklo je kompaniji Microsoft kaznu od 3,3 miliona dolara zbog kršenja sankcija. Microsoft će platiti kaznu za više od 1.300 povreda... Microsoft mora da plati kaznu zbog kršenja sankcija

Američko Ministarstvo finansija izreklo je kompaniji Microsoft kaznu od 3,3 miliona dolara zbog kršenja sankcija.

Microsoft će platiti kaznu za više od 1.300 povreda sankcija koje su Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele Kubi, Iranu, Siriji i Rusiji. Povrede uključuju izvoz usluga i softvera, saopšteno je iz ministarstva, prenosi Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

Sankcije su prekršili u periodu od 2012. do 2019. godine, u većini slučajeva prodajom usluga i softvera ruskim pravnim i fizičkim osobama na Krimu, navelo je ministarstvo.

Sankcije su prekršene, između ostalog, zato što nisu prikupljene sve ili tačne informacije o identitetu krajnjih kupaca Microsoftovih proizvoda, tvrde u ministarstvu, upozorivši na slabosti u kompanijinom postupku provjere. Rusija je 2014. anektirala ukrajinski Krim.

Američko Ministarstvo finansija napominje da se Microsoft nije isticao u kršenju sankcija i da je priznao da ih je kršio. Microsoft je naglasio i da je sarađivao u istrazi i dodao da je zadovoljan nagodbom.

„Microsoft vrlo ozbiljno shvata kontrolu izvoza i poštovanje sankcija i zato smo, nakon što smo saznali za propuste i prekršaje nekoliko zaposlenih u postupcima provere, dobrovoljno smo to prijavili nadležnima“, rekao je portparol kompanije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...