Netflix I linkedin već imaju sličnu praksu

Microsoft menja politiku godišnjih odmora i slobodnih dana u SAD

SvetU fokusu

12.1.2023 08:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Microsoft menja politiku godišnjih odmora i slobodnih dana u SAD Microsoft menja politiku godišnjih odmora i slobodnih dana u SAD
Iz kompanije Microsoft saopšteno je da će promeniti svoju politiku godišnjih odmora i slobodnih dana kako bi američkim radnicima pružila “neograničeno slobodno vreme”, što... Microsoft menja politiku godišnjih odmora i slobodnih dana u SAD

Iz kompanije Microsoft saopšteno je da će promeniti svoju politiku godišnjih odmora i slobodnih dana kako bi američkim radnicima pružila “neograničeno slobodno vreme”, što je u skladu sa sistemom koji već postoji u okviru rada za društvenu mrežu LinkedIn, koja pripada ovom IT gigantu.

Sa promenama će se započeti već od 16. januara i one će se odnositi samo na zaposlene sa punim radnim vremenom u SAD, rekao je portparol kompanije. Microsoft već nekoliko godina razmišlja o promeni kako bi se prilagodio fleksibilnijim rasporedima rada.

Ova vrsta politike, koja se primenjuje u kompanijama kao što je Netflix i za starije bankare u Goldman Sachsu može biti izazov kada menadžeri postavljaju očekivanja koja favorizuju malo ili nimalo slobodnog vremena.

Portparol je rekao da je Microsoft razmotrio moguće nedostatke u takvom sistemu i da kompanija očekuje da može da obezbedi radnicima adekvatno plaćeno vreme za odmor.

Neograničeni slobodni dani takođe mogu biti blagodat za poslodavce jer plan zahteva manje posla za administraciju zbog toga što kada zaposleni daju otkaz ili budu otpušteni kompanija neće morati da im isplati nadoknadu za nagomilano neiskorišćeno vreme.

Kako piše The Wire, do ove promene Microsoft je svakom zaposlenom garantovao četiri nedelje (20 radnih dana) plaćenog odsustva plus dodatnih nedelju dana svake šeste godine.  

Promena se naziva i DTO (“Discretionary Time Off”), odnosno podrazumeva neograničavanje u uzimanju slobodnih dana iz privatnih razloga. Međutim, oni moraju biti dogovoreni unapred s menadžerima odeljenja, kao što je i do sada bio slučaj.

Odsustvovanje iz privatnih razloga, produžena mogućnost dana na odmoru, kao i 10 dana za praznike u 2023. godini otvaraju mnoge mogućnosti, ali kako piše The Verge, očekivanja su da će, naprotiv, mnogi zaposleni sada pažljivije odmeravati svoje vreme prema radnim zadacima i očekivanjima.  

  • GOCA BG

    15.1.2023 #1 Author

    Promene su pocele,i svi preuzimaju modele jedni od drugih…

    Odgovori

  • Tina

    21.1.2023 #2 Author

    Verovatno su istrazivanja pokazala da su efekti drugaciji takvim nacinom organizacije radnog vremena

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...