Gigant online prodaje smanjuje broj zaposlenih

Amazon otpušta 18.000 ljudi

Svet

5.1.2023 10:44 Autor: Vladimir Jokanović 2

Amazon otpušta 18.000 ljudi Amazon otpušta 18.000 ljudi
Kompanija Amazon planira da otpusti 18.000 zaposlenih zbog „ekonomske neizvesnosti“, što predstavlja oko šest odsto njene radne snage od oko 300.000 ljudi. Za sada... Amazon otpušta 18.000 ljudi

Kompanija Amazon planira da otpusti 18.000 zaposlenih zbog „ekonomske neizvesnosti“, što predstavlja oko šest odsto njene radne snage od oko 300.000 ljudi. Za sada nema informacija u kojim zemljama će biti najviše otkaza.

Izvršni direktor Amazona Endi Džesi (Andy Jassy) obavestio je zaposlene da je kompanija poslednjih godina zapošljavala puno ljudi, ali da se sada suočava sa „ekonomskom neizvesnošću“, prenosi SeeBiz. „Preduzeća prolaze kroz različite periode. Ne možemo da se širimo svake godine“, naveo je Džesi.

On je ocenio da će najavljene promene omogućiti lakše ostvarivanje dugoročnih ciljeva Amazona. Najviše optuštanja očekuje se u tehnološkom i odeljenju za poboljšanje korisničkog iskustva. Rešenja o otkazu biće deljena od 18. januara, a otpušteni će dobiti i pomoć. Vest o otpuštanjima u Amazonu došla je od tamošnjih zaposlenih.

Amazon je u novembru najavio da će ukinuti neka radna mesta zbog smanjenja troškova, ali nije naveo njihov tačan broj. Mediji u SAD spekulisali su da je reč o oko 10.000 radnika. Amazon je osim toga prestao da koristi neka tehnološka rešenja, poput privatnog robota za dostavu.

Tehnološke kompanije širom sveta u poslednje vreme imale su problem zbog slabljenja prodaje i rastuće zabrinutosti zbog usporavanja ekonomije, pa su se mnoge od njih okrenule ukidanju radnih mesta. Kompanija Meta najavila je otpuštanje 11.000 zaposlenih, dok Twitter planira da otpusti polovinu ljudi.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...