Tehnološki gigant u prethodnom kvartalu zaradio 52,75 milijardi dolara

Microsoft beleži pad profita od 12 odsto

BerzaPoslovanjeSvet

25.1.2023 09:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Microsoft beleži pad profita od 12 odsto Microsoft beleži pad profita od 12 odsto
Iz kompanije Microsoft je saopšteno da je u kvartalu od oktobra do decembra 2022. godine tehnološki gigant zabeležio pad profita od 12 odsto, što... Microsoft beleži pad profita od 12 odsto

Iz kompanije Microsoft je saopšteno da je u kvartalu od oktobra do decembra 2022. godine tehnološki gigant zabeležio pad profita od 12 odsto, što je odraz ekonomske neizvesnosti koja je navela rukovodstvo da otpusti 10.000 radnika.

Kompanija je prijavila kvartalni profit od 16,43 milijarde dolara, odnosno 2,20 dolara po akciji.

Izuzimajući jednokratne stavke, kao što je 800 miliona dolara za isplatu otpremnina otpuštenim radnicima, Microsoft je zaradio 2,32 dolara po akciji, što je iznad očekivanja Wall Streeta. 

Nakon objave finansijskih rezultata, na produženom trgovanju akcije kompanije su porasle za više od četiri odsto, piše The Wall Street Journal.

U periodu od početka oktobra do kraja decembra, odnosno u drugom fiskalnom kvartalu, proizvođač softvera zabeležio je prihod od 52,75 milijardi dolara, što je dva odsto više u odnosu na isti period pre godinu dana. Analitičari koje je anketirao FactSet očekivali su da će Microsoft u ovom kvartalu ostvariti prihod od 52,99 milijardi dolara.

Tehnološki gigant je prošle nedelje kao razlog za otpuštanje pet odsto zaposlenih naveo “makroekonomske uslove i promenu prioriteta kupaca”. 

Microsoft je jedna od brojnih tehnoloških kompanija, među kojima su i Google, Amazon, Salesforce i Meta, koja najavljuje masovna otpuštanja.

Očekivalo se da će sektor poslovanja ove kompanije koji se bavi personalnim kompjuterima nastaviti da beleži pad, do koga su ranije u toku prošle godine dovele ekonomska neizvesnost i smanjena potražnja. Kvartalna prodaja u ovom sektoru je pala za 19 odsto, na 14,24 milijarde dolara.

Kako navode iz firme Gratner, koja se bavi istraživanjem tržišta, isporuka računara širom sveta opala je u kvartalu od oktobra do decembra za 28,5 odsto u odnosu na isti period 2021. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...