Čeka se odobrenje Uprave za konkurenciju i tržišta

Microsoft ima novi plan kako da preuzme Activision

BerzaInvesticijeNovacSvet

23.8.2023 12:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Microsoft ima novi plan kako da preuzme Activision Microsoft ima novi plan kako da preuzme Activision
Microsoft je još početkom 2022. godine predložio kupovinu proizvođača video-igara Activision za 69 milijardi dolara, ali je akviziciju blokirao britansko regulatorno telo za zaštitu... Microsoft ima novi plan kako da preuzme Activision

Microsoft je još početkom 2022. godine predložio kupovinu proizvođača video-igara Activision za 69 milijardi dolara, ali je akviziciju blokirao britansko regulatorno telo za zaštitu konkurencije, koje je bilo zabrinuto da bi američki računarski gigant stekao previše kontrole nad tržištem video-igara, prenosi Reuters.

Posle višemesečnog ponavljanja, britanska Uprava za konkurenciju i tržišta (CMA) saopštila je da je ostala pri svojoj prvobitnoj odluci da stavi veto na sporazum, primoravajući Microsoft da iznese nove uslove.

Prema restrukturiranom ugovoru, Microsoft neće moći da objavljuje Activision igre kao što su Overwatch ili Diablo isključivo na sopstvenom servisu za striming – Xbox Cloud Gaming – ili da isključivo kontroliše uslove licenciranja. Umesto toga, francuski rival u igricama Ubisoft steći će prava na striming za postojeće PC i konzolne igre kompanije Activision, kao i sve nove igre koje Activision objavi u narednih 15 godina.

To će važiti globalno, ali ne i na tlu EU, gde je Brisel već prihvatio prvobitni dogovor. U Evropi, Ubisoft će dobiti neekskluzivnu licencu za prava kompanije Activision kako bi mogao da ponudi igre i u tom regionu.

Video igrice
Foto: Pixabay.com

Akcije kompanije Activision porasle su za jedan odsto nakon otvaranja američkog tržišta. Microsoft je porastao za 0,8 odsto.

Tom Smit (Tom Smith), partner advokatske firme Geradin Partners i ranije pravni direktor u CMA-u, rekao je da sada izgleda da će posao biti završen. „Proces je bio mukotrpan i još uvek postoji mogućnost da sve propadne“, rekao je on za Reuters.

Microsoft je saopštio da veruje da je njegov novi predlog „suštinski drugačiji“ i da očekuje da će ga CMA razmotriti do 18. oktobra.

CMA je saopštila da će ispitati novi dogovor u skladu sa svojim uobičajenim sistemom, sa procesom prve faze koja se završava 18. oktobra. Ako i dalje bude zabrinuta u vezi sa uticajem na konkurenciju, CMA bi mogla da otvori mnogo duže ispitivanje druge faze.

Aleks Hafner (Alex Haffner), partner za pitanja konkurencije u britanskoj advokatskoj firmi Fladgate, rekao je da ne veruje da bi Microsoft preduzeo ovaj novi korak da ne veruje u uspeh.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...