Gejming sektor u Srbiji zapošljava više od 2.300 stručnjaka

Sve video-igre proizvedene u Srbiji sada na jednom mestu

Hi-techLifestyleSrbijaVesti

16.9.2022 11:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Sve video-igre proizvedene u Srbiji sada na jednom mestu Sve video-igre proizvedene u Srbiji sada na jednom mestu
Na veb-sajtu Asocijacije industrije video igara Srbije (SGA) sada je dostupna i stranica sa svim igrama napravljenim u Srbiji. U pitanju je jedinstvena kolekcija... Sve video-igre proizvedene u Srbiji sada na jednom mestu

Na veb-sajtu Asocijacije industrije video igara Srbije (SGA) sada je dostupna i stranica sa svim igrama napravljenim u Srbiji. U pitanju je jedinstvena kolekcija koja pruža kompletan uvid u proizvode domaćih gejming kompanija, a igre se mogu pretraživati po platformi i žanru, navodi se u saopštenju SGA.

U kolekciji se nalazi preko 160 naslova iz najrazličitijih žanrova, a većina igara je pravljena za PC i mobilne platforme. Najveći broj proizvoda dolazi iz Beograda, Novog Sada i Niša i na njima su radili timovi od jedne osobe do preko 80 ljudi, što pokazuje veliku raznolikost i potencijal srpske gejming industrije.

“Mi u SGA se, između ostalog, konstantno trudimo da unapredimo kako lokalnu, tako i globalnu vidljivost našeg ekosistema. Pored dobrih primera uspešnih kompanija, kao i sve većeg broja studija u fazi rasta, raste i prisustvo globalnih giganata koji ulažu u srpsku industriju video-igara. SGA je odavno mesto okupljanja svih potencijalno zainteresovanih strana za dobijanje informacija. Zato smatramo da je veoma značajno imati na jednom mestu sve igre proizvedene u Srbiji, kako bismo omogućili veću vidljivost naših kompanija i prezentovali kvalitet digitalnih proizvoda kojima raspolažemo”, izjavila je povodom predstavljanja stranice predsednica upravnog odbora SGA Marija Ilić.

Kako navode iz SGA, ova baza igara će se stalno proširivati, a svi zainteresovani izdavači i investitori iz sveta gejminga, kao i mediji, obrazovne institucije i drugi donosioci odluka mogu bolje da upoznaju naše projekte i studije.

Iz SGA podsećaju da su, prema njihovom zvaničnom godišnjem izveštaju, igre proizvedene u Srbiji kupljene i preuzete više od 370 miliona puta u celom svetu. Industrija je prihodovala 125 miliona evra i zapošljava preko 2.300 stručnjaka iz različitih branši.

Izradu stranice sa igrama inicirao je i omogućio superklaster Creative Tech Serbia. 

Superklaster Creative Tech Serbia pokrenut je u okviru projekta Srbija inovira, koji je pohrenuo ICT Hub uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). 

„Vizija konzorcijuma Creative Tech Serbia je da domen etablira kao broj jedan kreativnu industriju u Srbiji, koja će našu zemlju staviti na lidersku poziciju u oblasti gejminga kada je u pitanju čitav region“, navodi se u saopštenju SGA.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...