Sledi provera antimonopolske komisije EU

Google kupuje hrvatski Photomath

EUHi-techRegion

22.2.2023 15:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Google kupuje hrvatski Photomath Google kupuje hrvatski Photomath
Američki IT gigant kupuje hrvatsku aplikaciju Photomath. Kako prenosi Reuters, dogovor je pao, a kupovinu mora formalno da potvrdi regulatorno telo Evropske unije, dok... Google kupuje hrvatski Photomath

Američki IT gigant kupuje hrvatsku aplikaciju Photomath. Kako prenosi Reuters, dogovor je pao, a kupovinu mora formalno da potvrdi regulatorno telo Evropske unije, dok je rok za odluku 28. mart ove godine.

„Potvrđujemo da smo sklopili ugovor o kupovini još u maju 2022. godine, što je podložno regulatornom pregledu“, rekao je portparol američke kompanije.

Za hrvatski Jutarnji list ovu vest je potvrdio i tvorac Photomath-a, Damir Sabol.

Photomath je najpopularnija hrvatska mobilna aplikacija. Služi za prepoznavanje i rešavanje matematičkih problema uz upotrebu kamere mobilnog telefona, i ima oko 220 miliona preuzimanja, a poznata je i po tome što ju je pokrenuo Sabol, kao jedan od najpoznatijih startap preduzetnika u zemlji, i to izdvajanjem iz kompanije Microblink.

Sabol i njegovi partneri pre samo nekoliko dana objavili su da je Photomath osigurao 23 miliona dolara za nastavak razvoja aplikacije. Ovaj preduzetnik tom prilikom je istakao da je njegovo i učešće drugih osnivača u firmi oko 50 odsto, ali da se ulaskom novih ulagača postepeno smanjuje.

Za sedam godina od pokretanja u preduzeće je investirano 40 miliona dolara, piše Index.hr.

Photomath je besplatna aplikacija i jednostavna je za upotrebu. Deluje kao digitalni instruktor matematike i pomaže učenicima i roditeljima u rešavanju matematičkih zadataka.

Oko 50 odsto njegovih korisnika su srednjoškolci, 20 odsto osnovnoškolci, dok ima dosta i studenata i nastavnika te oko sedam odsto roditelja koji time žele pomoći deci u učenju, dok je među tržištima najjače SAD s 25 odsto korisnika, pa Rusija s 12 odsto.

Prvu javnu informaciju o budućem preuzimanju objavilo je antimonopolsko telo Evropske komisije, a iznos akvizicije nije naveden.

  • NATI29

    26.2.2023 #1 Author

    Svaka cast veliki rezultat za ovog preduzetnika

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...