Članstvo u evrozoni donosi mnoge benefite

Povećan interes za ulaganja u hrvatsku privredu

NovacRegion

7.6.2023 10:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Povećan interes za ulaganja u hrvatsku privredu Povećan interes za ulaganja u hrvatsku privredu
Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke (HNB), izjavio je na konferenciji „Merge-Invest-Develop: 10 godina članstva Hrvatske u EU” da je povećan interes investitora za... Povećan interes za ulaganja u hrvatsku privredu

Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke (HNB), izjavio je na konferenciji „Merge-Invest-Develop: 10 godina članstva Hrvatske u EU” da je povećan interes investitora za ulaganje u Hrvatsku.

Vujčić objašnjava da atraktivnosti hrvatskog tržišta doprinosi članstvo u evrozoni i uklanjanje valutnog rizika, troškovi finansiranja su manji, zbog čega je kamatna stopa na kredite čak i nešto smanjena u odnosu na prosek evrozone. Kada tome dodamo i niže troškove poslovanja, zbog uklanjanja transakcijskih troškova, procenjuje se da godišnja ušteda za firme može biti i oko 160 miliona evra, prema pisanju portala Seebiz.

Vujčić je istakao da je glavni benefit ulaska u Evropsku uniju pristup tržištu od oko 500 miliona ljudi, što se pozitivno odražava na izvoz i konkuretnost hrvatskih kompanija.

Hrvatska ubrzava konvergenciju prema proseku razvijenosti Evropske unije, a da bi taj process bio još brži, potrebno je da se nastavi sa strukturnim reformama, jer prostora za poboljšanje institucija ima još mnogo, istakao je Vujčić.

HNB je revidirala projekciju rasta hrvatskog BDP-a za ovu godinu sa 1,5 odsto na 2,9 odsto. Objašnjenje za ovo poboljšanje nisu samo privatne investicije, već i javne investicije iz EU fondova, kao i uspešna turistička sezona.

Prema rečima Vujčića privredni rast u Hrvatskoj, posebno nakon pandemije, u velikoj meri se temelji na uslugama.

S druge strane, iako investicije solidno rastu, njihov udeo u BDP-u je niži od većine drugih zemalja. Investicijama značajno doprinosi javni sektor, što je posledica korišćenja fondova Evropske unije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...