Visoke poreske stope ugrožavaju poslovanje i konkurentnost

Hrvatska udruženja traže manji PDV na mlečne proizvode

RegionVesti

24.5.2023 08:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Hrvatska udruženja traže manji PDV na mlečne proizvode Hrvatska udruženja traže manji PDV na mlečne proizvode
Visoke stope PDV-a na hranu negativno utiču na poslovanje brojnih proizvođača mlečne i mesne industrije i značajno ugrožavaju njihovu konkurentnost na domaćem i inostranom... Hrvatska udruženja traže manji PDV na mlečne proizvode

Visoke stope PDV-a na hranu negativno utiču na poslovanje brojnih proizvođača mlečne i mesne industrije i značajno ugrožavaju njihovu konkurentnost na domaćem i inostranom tržištu.

Udruženja Glas poduzetnika (UGP), hrvatskih malih mlekara i proizvođača paškog sira smatraju da je PDV na prehrambene proizvode previsok i traže jedinstvenu stopu od pet odsto.

Visoke stope PDV-a na hranu negativno utiču na poslovanje brojnih proizvođača mlečne i mesne industrije i značajno ugrožavaju njihovu konkurentnost na domaćem i inostranom tržištu, navodi se u saopštenju ovih udruženja, prenosi Poslovni.hr.

List podseća da je od 1. aprila 2022. PDV na puter (sa 25 odsto) i sveže meso i ribu (sa 13 odsto) smanjen na pet odsto, ali da je PDV na mleko ostao isti, ali je povećan u god. 2013. od nula do pet odsto.

Nažalost, kako se navodi u saopštenju za javnost, smanjenje PDV-a nije obuhvatilo proizvode kao što su fermentisani mlečni proizvodi, sirni namazi, mesne prerađevine, salama i pršuta, koji se i dalje oporezuju sa 25 odsto PDV-a, a i smrznuto meso i riba se oporezuju sa 25 procenata.

Udruženja smatraju da se time značajno smanjuju prihodi velikih proizvođača koji ne uspevaju da prodaju sveže meso i ribu u određenom periodu godine. Zapostavljanjem ovih kategorija vlast je ugrozila poslovanje proizvođača iz mlečne i mesne industrije, navode udruženja.

Ovim potezom stvorena je potpuna neravnoteža u konkurentnosti domaćih i uvoznih proizvoda jer Hrvatska nije usklađena sa praksom drugih evropskih zemalja u kojima se PDV na hranu kreće od nula do deset odsto, zbog čega je u porastu prodaja uvoznih mlečnih i mesnih proizvoda, dok u isto vreme Poljska štiti domaću proizvodnju sa stopom PDV-a od nula odsto na hranu, kaže se u saopštenju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...