Grad Zagreb sa kompanijom Roror Jug sprovodi projekat koji je pre četiri godine procenjen na 150 miliona evra

U Zagrebu odobrena izgradnja najviše zgrade u Hrvatskoj

BiznisInfrastrukturaRegionVesti

22.5.2023 09:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

U Zagrebu odobrena izgradnja najviše zgrade u Hrvatskoj U Zagrebu odobrena izgradnja najviše zgrade u Hrvatskoj
Projekat izgradnje Jarun Panorame, poznatije pod nazivom “Mini Manhattan”, krajem aprila je odobrila Gradska skupština Zagreba, nakon aneksa ugovora i dodatnog sporazuma sa kompanijom... U Zagrebu odobrena izgradnja najviše zgrade u Hrvatskoj

Projekat izgradnje Jarun Panorame, poznatije pod nazivom “Mini Manhattan”, krajem aprila je odobrila Gradska skupština Zagreba, nakon aneksa ugovora i dodatnog sporazuma sa kompanijom Rotor Jug.

Prema tim aneksima, Grad Zagreb će sa firmom koja je jedini vlasnik norveškog fonda Croatian development property II AS, a kojim upravlja Robert Hagen, priznati 1,3 miliona evra za izgradnju tri saobraćajnice sa infrastrukturom, kao komunalni doprinos ukupno procenjen na 9,8 miliona evra, prenosi Poslovni dnevnik pozivajući se na Jutarnji list.

To je preduslov kako bi uopšte započela gradnja na dve Kazete – M1 i M2. Objekti će sadržati oko 340 stanova u četiri zgrade sa 20 spratova, dve poslovne zgrade, i hotel sa minimalno četiri zvezdice, 240 soba i konferencijskom dvoranom. Pominje se i gradnja najvišeg nebodera u Hrvatskoj.

Javnu nabavku za gradnju saobraćajnica sa pripadajućom komunalnom infrastrukturom raspisaće Grad Zagreb, zatim odabrati izvođača, i na kraju raspisati ugovor između kompanije Rotor Jug, odabranog izvođača i Grada kao investitora.

Finansiranje kanalizacije, plinovoda i vodovoda obaveza je investitora, budući da se ne može „prebiti“ komunalnim doprinosom.

Naglašeno je da Grad Zagreb, do dana sklapanja ovog sporazuma, nije započeo gradnju predmetnih saobraćajnica, a koje su nužne za realizaciju Jarun Panorama Projekta. Takođe, ugovor o finansiranju izgradnje treće saobraćajnice u međuvremenu je bio raskinut saglasnošću obe strane, dok su ostala dva ugovora na snazi.

Još jedna novost je izgradnja poslovnog prostora za obavljanje delatnosti dečjeg vrtića, za šta će biti potrebna izmena postojeće saobraćajne dokumentacije. Vrtić će se nalaziti na prvom ili drugom, od ukupno četiri pretežno stambena objekta Kazete M1, površine 2.100 metara kvadratnih (m2), uključujući i spoljni prostor. Prostor će kasnije, kao posebni deo nekretnine, biti prodat Gradu Zagrebu.

Projekat je pre četiri godine prvi put javno predstavljen na sajmu REXPO, i tad se tvrdilo da je potpuno spreman za realizaciju, iako su se se tražili potencijali ulagači, jer se investicija procenjivala na 150 miliona evra.

Kako je Jutarnji list pisao 2019. godine, Grad je u februaru 2018. godine pristao na prodaju 11 gradskih jedinica kompanija Rotor jug po ceni od 130 evra/m2.

Predstavnici opozicije smatrali su da je cena izrazito niska, budući da su na istoj sednici od privatnika kupili nekoliko jedinica po ceni 370 evra/m2, koje su bile udaljene samo dva kilometra od projekta Jarun Panorama.

Zatraženo je da Grad ponovi procenu vrednosti zemljišta i koriguje cenu, odluka o kupoprodaji je bila povučena, a zemljište prodato iz drugog pokušaja.

  • Lija

    14.6.2023 #1 Author

    originalan naziv zgrade 😊

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...