Rokovi Poreske uprave za plaćanje nameta

Šta od poreskih obaveza stiže na naplatu u septembru?

NovacPoreziPreduzetnikSrbija

30.8.2022 08:01 Autor: Ljiljana Begović 13

Šta od poreskih obaveza stiže na naplatu u septembru? Šta od poreskih obaveza stiže na naplatu u septembru?
Poreska uprava je radi lakše naplate nameta objavila poreski kalendar namenjen obveznicima, sa datumima poslednjih rokova za plaćanje ili dostavu neophodne dokumentacije. Prema poreskom... Šta od poreskih obaveza stiže na naplatu u septembru?

Poreska uprava je radi lakše naplate nameta objavila poreski kalendar namenjen obveznicima, sa datumima poslednjih rokova za plaćanje ili dostavu neophodne dokumentacije.

Prema poreskom kalendaru za naredni mesec, prvi ponedeljak – 5. septembar je poslednji rok za poslodavce da dostave izveštaje o izvršenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom za prethodni mesec i uplate sredstava. Izveštaj se dostavlja na obrascu IOSI.

Isti datum je i rok do kada obveznici koji se bave izvođenjem estradnog programa zabavne i narodne muzike, kao i drugih zabavnih programa, imaju obavezu dostavljanja obaveštenja o zaključenim ugovorima na obrascu OZU.

Već narednog ponedeljka, tačnije 12. septembra, ističe rok za podnošenje poreske prijave i plaćanje poreza na premije neživotnih osiguranja za prethodni mesec, kao i za podnošenje poreske prijave i plaćanje PDV-a za prethodni mesec od strane poreskog dužnika iz člana 10. Zakona o PDV. Prijava se podnosi na obrascu PPPDV – Poreska prijava za porez na dodatu vrednost.

Pravna lica koja obavljaju samostalnu delatnost u obavezi su da plate akontaciju poreza na prihode za prethodni mesec do 15. septembra.

Takođe, do istog dana doprinose treba da plate sveštenici i verski službenici, domaći državljani zaposleni u inostranstvu, kao i inostrani penzioneri. Doprinosi se plaćaju za prethodni mesec.

Foto: Pixabay/Bru-nO

Do 15. septembra ističe rok za podnošenje poreske prijave i plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva za prethodni mesec. Prijava se podnosi na obrascu PP OD-O.

Novi privrednici koji su ušli u PDV sistem, treba da znaju da se poreska prijava i plaćanje PDV-a za prethodni mesec vrši do 15. u mesecu. Prijava se podnosi na obrascu PPPDV.

Kako navode iz Poreske uprave, podnosi se obrazac PID PDV 1 za avgust ako je u avgustu ispunjen jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV koji pretežno vrši promet dobara u inostranstvo.

Takođe, 15. septembra na naplatu dolazi akontacija poreza na dobit pravnih lica za prethodni mesec, kao i obračunate akcize za period od 16. do kraja prethodnog meseca. Poreska prijava za obračun akcize za prethodni mesec predaje se na obrascu PP OA.

Poslednja stavka u kalendaru koju treba namiriti do 15. septembra je podnošenje prijave o obračunu akcize na električnu energiju za krajnju potrošnju za prethodni mesec na obrascu PP OAEL i plaćanje akcize.

Do poslednjeg dana septembra obveznici imaju obavezu plaćanja obračunate akcize za period od 1. do 15. dana u mesecu, kao i plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za neisplaćene zarade za avgust 2022. godine.

Kako možete proveriti svoje poreske obaveze?

Sve poreske obaveze proveravaju se na dva mesta: u filijali Poreske uprave u mestu prebivališta fizičkog lica, odnosno sedišta pravnog lica, i u lokalnoj poreskoj administraciji.

Ukoliko poreski obveznici imaju nedoumice u vezi sa plaćanjem dugovanja, sve svoje poreske obaveze mogu proveriti i online ukoliko poseduju kvalifikovani elektronski sertifikat, i to putem portala ePorezi.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.