Platni listić kao dokaz da poslodavac ispunjava svoje obaveze

Isplata zarade “na ruke” nije protivzakonita, uz obavezno plaćanje poreza i doprinosa

Moja firmaPoreziPreduzetnik

22.8.2022 12:38 Autor: Marija Jovanović 12

Isplata zarade “na ruke” nije protivzakonita, uz obavezno plaćanje poreza i doprinosa Isplata zarade “na ruke” nije protivzakonita, uz obavezno plaćanje poreza i doprinosa
Iako je u praksi mnogo češće da zaposleni zaradu dobijaju preko tekućeg računa, pojedini poslodavci plate isplaćuju i “na ruke”. Isplata zarade u gotovom... Isplata zarade “na ruke” nije protivzakonita, uz obavezno plaćanje poreza i doprinosa

Iako je u praksi mnogo češće da zaposleni zaradu dobijaju preko tekućeg računa, pojedini poslodavci plate isplaćuju i “na ruke”. Isplata zarade u gotovom novcu nije protivzakonita, ali neplaćanje pripadajućih poreza i doprinosa jeste, jer upravo tako poslodavci uspevaju da izbegnu svoje obaveze.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić u razgovoru za Biznis.rs kaže da u praksi jako mali broj poslodavaca isplaćuje zaradu “na ruke”.

Većini je, kako kaže, mnogo efikasnije da plate isplaćuju preko računa, jer im je znatno komplikovanije da podižu “keš” kako bi taj novac dali zaposlenom.

Ipak, za nju veći problem predstavlja to što mnogi poslodavci, koji zvanično isplaćuju minimalne zarade na regularan način, razliku do neke više sume isplaćuju “na ruke”.

“To je apsolutno kršenje zakona i, u krajnjoj liniji, dovođenje zaposlenog u situaciju da jednog dana kada ode u penziju ima minimalno primanje, jer je ceo život primao minimalnu zaradu. Te penzije se kreću između 18.000 i 20.000 dinara. Drugi problem je što u takvim slučajevima radnici neće da reaguju jer posmatraju kratkoročno – bolje i ovako da dobijem novac nego da mi poslodavac uskrati tu razliku, jer bi na tu sumu normalno morao da plaća veće doprinose u budžet”, ističe Savić.

Dinari u novčaniku
Foto: Shutterstock

Pravnik Infostuda Milan Predojević ističe da zakonom nije propisan način isplate zarade, odnosno nije propisano da se zarada mora uplatiti na tekući račun zaposlenog.

Prema tome, poslodavci mogu da isplaćuju zaradu i u gotovom novcu. Nema zakonskih smetnji da se nakon uplate poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje zaposlenom isplati zarada bez poreza i doprinosa u neto iznosu ‘na ruke’“, navodi Predojević u razgovoru za Biznis.rs.

Odgovarajući na pitanje na šta zakon obavezuje poslodavce, naš sagovornik ističe da uplata zarade „u kešu“ sama po sebi nije protivzakonita, a tom prilikom poslodavac mora da dostavi zaposlenom i obračun zarade, odnosno naknade zarade, koji predstavlja izvršnu isplatu.

“Poslodavce koji na ovaj način isplaćuju zarade zakon obavezuje na to da izdaju obračunski list, kao i da uplate pripadajuće poreze i doprinose. Radi se o obavezama koje ima svaki poslodavac kada isplaćuje zaradu, ali ovde dobijaju na značaju jer su izdavanje platnog listića i plaćanje socijalnog osiguranja obaveze koje poslodavci najčešće izbegavaju upravo kod uplate zarade u gotovom novcu. Prethodna uplata poreza i doprinosa na zaradu i iz zarade, kao i izdavanje obračunskog lista, garancija su i dokaz da se isplata zarade odvija na zakonit način”, podvlači Predojević.

Zaposleni moraju da budu oprezni

Zaposleni koji dobijaju zaradu na ruke moraju da vode računa da li poslodavac ispunjava sve obaveze kada je reč o porezima i doprinosima, a dokaz za to je platni listić.

“Zaposleni ne mogu da odbiju da prime zaradu u gotovom novcu. Međutim, moraju da budu oprezni, odnosno da provere da li je poslodavac ispoštovao plaćanje socijalnog osiguranja, a najčvršći dokaz za to jeste platni listić. Kada obezbedi ovaj dokument, zaposleni ima čvrst dokaz da je ostvario zaradu i u kojoj visini, te da ima pravo i na uplatu pripadajućih doprinosa, ako treba i prinudnim putem”, zaključuje pravnik Infostuda Milan Predojević.

 • TATJANA

  22.8.2022 #1 Author

  Nece biti dobro, sve dok to mogu da rade

  Odgovori

 • VOJKAN

  23.8.2022 #2 Author

  Na ruke ili preko računa, svejedno je

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  23.8.2022 #3 Author

  Ko jos plaća doprinose za isplatu na ruke? P zato se i radi da bi se izbeglo plaćanje doprinosa.

  Odgovori

  • VILENJAK

   28.8.2022 #4 Author

   Isplata preko blagajne je potpuno legitimna stvar, izbog svakog građanina ukoliko ne želi račun u banci. To nema veze sa doprinosima. Uredno prijavljeni…

   Odgovori

  • E svaka ti čast! Pravo kažeš,!

   Odgovori

 • BRANA19

  23.8.2022 #6 Author

  Bitno da se placa…

  Odgovori

 • Emilija

  23.8.2022 #7 Author

  Snalaze se na sve nacine

  Odgovori

 • Boba3

  28.8.2022 #8 Author

  E kad bi tako bilo i kod nas

  Odgovori

 • LUKA

  28.8.2022 #9 Author

  Bitno da je na vreme kako god

  Odgovori

 • Ika

  28.8.2022 #10 Author

  Moze i kes, samo da bude legalno

  Odgovori

 • VILENJAK

  28.8.2022 #11 Author

  Tačno, ima ljudi koji nemaju i ne žele bankovne račune, već im se plata isplaćuje preko blagajne. A uredno su prijavljeni.

  Odgovori

 • Ivica

  24.9.2023 #12 Author

  Zna li neko zna da objasni, ako poslodavac deo plate isplacuje na racun a deo na ruke, koju sumu je obavezan da uplati na racun? Minimalac ili moze i manje?

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.