Vlada uputila Skupštini predlog zakona o garancijama

Država spremna da garantuje za kredite Srbijagasa vredne 125 miliona evra

Srbija

6.1.2023 08:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Država spremna da garantuje za kredite Srbijagasa vredne 125 miliona evra Država spremna da garantuje za kredite Srbijagasa vredne 125 miliona evra
Srbija će biti garant za kredite za likvidnost koje će javno preduzeće Srbijagas uzeti kod banaka Unikredit, AIK i NLB Komercijalna, vidi se u... Država spremna da garantuje za kredite Srbijagasa vredne 125 miliona evra

Srbija će biti garant za kredite za likvidnost koje će javno preduzeće Srbijagas uzeti kod banaka Unikredit, AIK i NLB Komercijalna, vidi se u predlogu zakona koji je 30. decembra upućen u skupštinsku proceduru.

Kako je objavila Nova ekonomija, Srbijagas planira da uzme kredite do 105 miliona evra (do 75 miliona evra kod Unikredit banke i do 30 miliona evra kod NLB Komercijalne), kao i kredit od 2,35 milijardi dinara (što je oko 20 miliona evra ) kod AIK banke.

U ugovorima o kreditima sa te tri banke, navodi se da je povlačenje sredstava kredita uslovljeno davanjem garancije Republike Srbije, što znači da se Srbija obavezuje da plati „dospele, a neizmirene obaveze“ Srbijagasa, u slučaju da to preduzeće ne izvrši obaveze prema bankama.

U slučaju da po osnovu garancije izmiri obaveze Srbijagasa, država će od tog javnog preduzeća imati pravo na povraćaj glavnice, kamate i svih pratećih troškova, kao i pravo da naplati zateznu kamatu.

To javno preduzeće je, kako se navodi, prinuđeno da i dalje uvozi dodatne količine prirodnog gasa, što dikretno utiče na njegovu tekuću likvidnost, jer se radi o kupovini gasa po značajno većim nabavnim cenama.

„Uvoz interventnih količina prirodnog gasa se uglavnom plaća avansno i Srbijagas nije u mogućnosti da iz tekuće likvidnosti obezbedi potrebna sredstva“, navodi se u predlogu zakona.

Ugovorima o kreditu sa Unikredit bankom i NLB Komercijalna predviđeno je da kamatna stopa bude tromesečnii EURIBOR uvećan za fiksnu maržu u rasponu od 5,25 do 5,50 odsto na godišnjem nivou,
period trajanja kredita je pet godina, uključujući grejs period od 12 meseci, a otplata kredita je tromesečna.

Kada je reč o kreditu kod AIK banke, predviđeno je da kamatna stopa bude referentna kamatna stopa Narodne banke Srbije uvećanu za fiksnu maržu od 4 odsto na godišnjem nivou, period trajanja kredita je pet godina uz grejs period od 12 meseci a otplata kredita je tromesečna.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...