Holandskim fjučersima trguje se po ceni od 64,22 evra

Snižene cene prirodnog gasa u Evropi

EUU fokusu

5.1.2023 09:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Snižene cene prirodnog gasa u Evropi Snižene cene prirodnog gasa u Evropi
Cene prirodnog gasa u Evropi pale su na nivoe na kojima su bile pre rata u Ukrajini, uzimajući u obzir da je blaga zima... Snižene cene prirodnog gasa u Evropi

Cene prirodnog gasa u Evropi pale su na nivoe na kojima su bile pre rata u Ukrajini, uzimajući u obzir da je blaga zima uticala na smanjenje potražnje.

Referentni fjučersi su izgubili oko 11 odsto vrednosti jer je toplo vreme dovelo do smanjenja potražnje za ogrevom, dok su oluje umanjile upotrebu gasa u proizvodnji energije. Blage vremenske prilike vladaju u čitavom regionu, pri čemu temperature od početka januara prevazilaze mesečne rekorde, piše Bloomberg.

Nagli pad cena počeo je u drugoj nedelji decembra, što je pomoglo da se ublaži strah od dugotrajne krize koja će osakatiti evropsku ekonomiju. Zadržavanje cena na niskom nivou ublažilo bi rastuću inflaciju širom regiona. Ukoliko ne dođe do oštrog zahlađenja, blok će zadržati jaku poziciju kada je u pitanju dopuna skladišta gasa posle zime. Ipak, kreatori politike pažljivo prate naznake rasta potražnje do kojeg bi moglo doći zbog snižavanja cena.

Popunjenost skladišta je još uvek oko 84 odsto, a smanjenje potražnje tokom praznične sezone omogućilo je da se deo gasa vrati u postrojenja. To će pomoći Evropi da izdrži zahlađenja kasnije u toku zime i smanji deficit nastao nakon prekida snabdevanja iz Rusije.

Proizvodnja energije iz vetra je takođe porasla, dostigavši ove nedelje u Nemačkoj rekordne nivoe, što je dalje smanjilo potražnju za gasom.

Holandski fjučersi za gas pali su na 64,22 evra po megavat-času, što je najniža cena od novembra 2021. godine, a u Amsterdamu se njima trgovalo po ceni od 64,30 evra.

“Sve dok prognoze ne najavljuju zahlađenje, može se očekivati pad vrednosti“, napisali su analitičari trgovačke kompanije Energi Danmark A/S u izveštaju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...