Usporavanje rasta cena energenata obradovalo Pariz

Pad inflacije u Francuskoj na 6,7 odsto

EUVesti

4.1.2023 16:37 Autor: Vladimir Jokanović 3

Pad inflacije u Francuskoj na 6,7 odsto Pad inflacije u Francuskoj na 6,7 odsto
Inflacija u Francuskoj neočekivano je pala znatno ispod sedam odsto u decembru sa rekordnog nivoa u odnosu na mesec dana ranije, pokazali su podaci... Pad inflacije u Francuskoj na 6,7 odsto

Inflacija u Francuskoj neočekivano je pala znatno ispod sedam odsto u decembru sa rekordnog nivoa u odnosu na mesec dana ranije, pokazali su podaci u sredu. Kao i u slučaju Nemačke, pokazalo se da usporavanje rasta cena energenata pomaže evropskim zemljama da prevaziđu najgoru inflatornu krizu.

Stopa inflacije u Francuskoj pala je u decembru na 6,7 odsto, prema preliminarnim rezultatima nacionalnog zavoda za statistiku INSEE usklađenim sa EU, prenosi Reuters. Inflacija u novembru bila je 7,1 odsto, a ekonomisti su predviđali da će u poslednjem mesecu prošle godine dostići 7,2 procenata.

Poskupljenja energenata bila su najniža od septembra 2021. godine i porasla su za 15,1 odsto u poređenju sa 18,4 odsto iz novembra, jer su veleprodajne cene gasa u Evropi padale poslednjih nedelja zbog neočekivano blage zime. Berzanske cene gasa u Evropi pale su u sredu ispod 750 dolara za 1.000 kubnih metara, prvi put od 18. februara prošle godine, prema podacima londonske ICE berze.

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer (Bruno Le Maire) rekao je da će inflacija imati opadajući trend tokom 2023. godine. On je ranije istakao da će inflacija ostati visoka do sredine godine. Povoljna kretanja cena energije ohrabrila su analitičare koji sugerišu da je inflacija u Evropi možda već dostigla vrhunac.

Francuska je zadržala inflaciju na nižem nivou od većine drugih zemalja EU zahvaljujući ograničenom povećanju regulianih cena gasa i električne energije. INSEE je u posebnm izveštaju u sredu naveo da je poverenje potrošača neznatno opalo prošlog meseca na 82 sa 83 u novembru. Domaćinstva su zabrinuta zbog nezaposlenosti i opadajuće kupovne moći.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...