Pad cena u navećoj evropskoj ekonomiji

Ublažavanje inflacije u Nemačkoj

EUNovac

4.1.2023 11:59 Autor: Vladimir Jokanović 2

Ublažavanje inflacije u Nemačkoj Ublažavanje inflacije u Nemačkoj
Godišnja inflacija potrošačkih cena u Nemačkoj pala je na 9,6 odsto u decembru, što je znatno manje od 11,3 procenta iz prethodnog meseca, nakon... Ublažavanje inflacije u Nemačkoj

Godišnja inflacija potrošačkih cena u Nemačkoj pala je na 9,6 odsto u decembru, što je znatno manje od 11,3 procenta iz prethodnog meseca, nakon što je Berlin primenio mere za zaštitu potrošača od visokih cena gasa.

Inflacija u Nemačkoj u decembru usporila je više nego što se očekivalo, skliznuvši na jednocifrene brojeve prvi put od leta, što je pružilo izvesno olakšanje Evropskoj centralnoj banci (ECB) u njenoj borbi za kontrolu rasta cena, prenosi Financial Times.

Najveća ekonomija evrozone poslednja je zemlja koja je ostvarila pad cenovnih pritisaka, nakon što je u oktobru inflacija dostigla maksimalnih 11,6 odsto, najviše za 70 godina. Podaci o inflaciji uticali su na rast evropskih akcija u utorak.

Panevropski Stoxx 600 ojačao je za 1,2 odsto, a skoro svi sektori zabeležili su rast. Evropski bankarski indeks porastao je za 2,4 odsto, dok su akcije nafte i gasa ojačale za 0,7 procenata, prenosi CNBC. Britanski FTSE 100 porastao je za 1,4 odsto, nemački DAX za 0,8 odsto, a francuski CAC 40 za 0,4 odsto.

Podaci iz Nemačke i Španije sugerišu da bi inflacija u evrozoni mogla da padne niže od 9,7 odsto, koliko su prognozirali ekonomisti prošle nedelje. Analitičari ocenjuju da je inflacija u Nemačkoj dostigla vrhunac i da se neće vraćati na dvocifrene vrednosti ukoliko ne dođe do još jednog velikog skoka cena energije.

 • GOCA BG

  4.1.2023 #1 Author

  Ako ne dodje do skoka cene energije,cene ce im ici dole..

  Odgovori

 • TATJANA

  6.1.2023 #2 Author

  Njihovom politikom su doveli do rizika da cena energenata vodi ka sunovratu njihove ekonomije

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...