Prigušena aktivnost najveće evropske ekonomije

Očekuje se slabljenje inflacije u Nemačkoj

EUVesti

23.12.2022 16:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Očekuje se slabljenje inflacije u Nemačkoj Očekuje se slabljenje inflacije u Nemačkoj
Nemačko Ministarstvo finansija očekuje da će aktivnost u najvećoj evropskoj ekonomiji ostati prigušena tokom poslednjeg ovogodišnjeg i prvog kvartala u narednoj godini i predviđa... Očekuje se slabljenje inflacije u Nemačkoj

Nemačko Ministarstvo finansija očekuje da će aktivnost u najvećoj evropskoj ekonomiji ostati prigušena tokom poslednjeg ovogodišnjeg i prvog kvartala u narednoj godini i predviđa slabljenje inflacije.

„Očekuje se da će ekonomska kretanja u prvoj polovini godine ostati prigušena. No, relativno stabilna kretanja na tržištu rada i vladine mere pomoći pružaju podsticaj“, navodi se u najnovijem mesečnom izveštaju, prenela je agencija MINA pozivajući se na portal Hrportfolio.

Iz nemačkog ministarstva su dodali da trenutne procene ukazuju da će se stope inflacije, iako na povišenom nivou, smanjivati u narednoj godini, prenosi Hrportfolio.

U novembru su poreski prihodi porasli dva odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, dostigavši 55,95 milijardi evra, dok su za 11 meseci ove godine porasli 8,7 odsto.

Ministar finansija Christian Lindner saopštio je da je njegov odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu doveo do viših nivoa duga nego što bi on želeo, ali i ocenio da je to bilo neizbežno, budući da je skok cena energenata zahtevao poseban odgovor.

„U suprotnom bi dugoročna ekonomska šteta za zemlju bila veća od tereta sadašnjeg duga“, rekao je Lindner.

Otkako je Lindner preuzeo kormilo u Ministarstvu finansija pre godinu dana, nemački dug je porastao na oko 500 milijardi evra, uključujući 200 milijardi evra vredan program za ublažavanje udara visokih cena energije i 100 milijardi evra za modernizaciju oružanih snaga.

  • GOCA BG

    23.12.2022 #1 Author

    To su predvidjanja,a da li ce biti tako zavisi od celokupne situacije…

    Odgovori

  • BRANA19

    24.12.2022 #2 Author

    Bar negde , ako je tačno uopste.

    Odgovori

  • FRUIT04

    25.12.2022 #3 Author

    To su predpostavke, Ali bilo bi dobro jer su bas u problemu. Imaju dosta nasih koji mogu da ih ohrabre kako se snaci sa inflacijama I nemastinom.

    Odgovori

  • Milovan94

    25.12.2022 #4 Author

    Inflacija je doživela svoj maksimum tako da sada dolazi sigurno do pada

    Odgovori

  • Milisavka

    25.12.2022 #7 Author

    Nemci će se lako izvuci

    Odgovori

  • VANJA

    25.12.2022 #8 Author

    Ocekivano da ce doci do pada!

    Odgovori

  • VILENJAK

    25.12.2022 #9 Author

    Hajde da vidimo šta ćemo mi naučiti od njih, a i primeniti.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...