kroz naftovod Družba

Kazahstanski KazMunayGas razmatra probnu isporuku nafte Nemačkoj u januaru

EUFirme u fokusuSvetU fokusu

21.12.2022 19:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Kazahstanski KazMunayGas razmatra probnu isporuku nafte Nemačkoj u januaru Kazahstanski KazMunayGas razmatra probnu isporuku nafte Nemačkoj u januaru
Izvršni direktor kazahstanske državne naftne i gasne kompanije KazMunaiGas najavio je da kompanija razmatra probnu isporuku nafte u Nemačku kroz naftovod Družba u januaru... Kazahstanski KazMunayGas razmatra probnu isporuku nafte Nemačkoj u januaru

Izvršni direktor kazahstanske državne naftne i gasne kompanije KazMunaiGas najavio je da kompanija razmatra probnu isporuku nafte u Nemačku kroz naftovod Družba u januaru sledeće godine.

„Prema instrukciji predsednika Kazahstana, KazMunayGas razmatra mogućnost probne isporuke serije nafte u Nemačku u januaru 2023. godine“, rekao je izvršni direktor KazMunaiGasa Magzum Mirzagalijev na virtuelnom sastanku državnim sekretarom za ekonomska pitanja i klimatske akcije Mihaelom Kelnerom (Michael Kellner), navodi se u saopštenju kompanije.

Sastanku u glavnom gradu Kazahstana Astani je prisustvovao i nemački poslanik Kristijan Gorke (Christian Gorke), prenosi Anadolu Agency.

Kako se navodi u saopštenju za javnost, obe strane su razgovarale o izvozu kazahstanske nafte u rafineriju Schwedt u severoistočnoj Nemačkoj, koju je Gorke nazvao „srcem privrede“ u pokrajini Brandenburg u istočnoj Nemačkoj.

U njemu se navodi da je Kelne izrazio interesovanje za stabilne isporuke nafte iz Kazahstana preko naftovoda Družba.

„Šef KMG-a (KazMunayGas) potvrdio je mogućnost izvoza kazahstanske nafte u Nemačku ovim gasovodom, ali je ukazao na potrebu rešavanja ugovornih i tehničkih pitanja“, navodi se u saopštenju i dodaje da su strane izrazile nadu za dalju zajedničku obostrano korisnu saradnju.

Rafinerija PCK Schvedt, koja se nalazi u nemačkoj regiji Brandenburg, ima godišnji kapacitet od 11,6 miliona tona.

  • SUNCOKRET

    22.12.2022 #1 Author

    Svi pronalaze načine da nadomeste ruski gas jer je izvesno da se ovaj rat neće skoro završiti.

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    22.12.2022 #2 Author

    Nemačka privreda će biti potpuno poljuljana ako ne nadju nove izvore snabdevanja gasom.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...