Avio-kompanija izbegla bankrot tokom korona krize zahvaljujući milijardama evra pomoći

Vlada Nemačke protiv bonusa za menadžment Lufthanse

BiznisEU

22.12.2022 10:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vlada Nemačke protiv bonusa za menadžment Lufthanse Vlada Nemačke protiv bonusa za menadžment Lufthanse
Nemačka avio-kompanija Lufthansa izbegla je bankrot tokom pandemije korona virusa zahvaljujući milijardama evra pomoći od nemačke vlade. Iz Vlade Nemačke sada su rekli da... Vlada Nemačke protiv bonusa za menadžment Lufthanse

Nemačka avio-kompanija Lufthansa izbegla je bankrot tokom pandemije korona virusa zahvaljujući milijardama evra pomoći od nemačke vlade. Iz Vlade Nemačke sada su rekli da se ne slažu sa planovima avio-kompanije da se isplate bonusi članovima odbora.

„Savezna vlada stvari vidi drugačije. Naknadna isplata novčanih bonusa nakon završetka stabilizacionih mera prekršila bi sporazume. O tome će se još razgovarati sa avio-kompanijom, jer postoje zanimljiva pravna pitanja koja treba rešiti“, izjavio je menadžer za odnose sa javnošću Lufthanse Stefen Hebeštrajt (Steffen Hebestreit), prenosi SeeBiz.

Vazduhoplovni sektor bio je u teškoj krizi 2020. i 2021. godine, jer je pandemija korona virusa zaustavila gotovo sav putni promet. U leto 2020. godine Vlada Nemačke je priskočila u pomoć Lufthansi s Fondom za ekonomsku stabilizaciju sa oko šest milijardi evra, i tako stekla 20 odsto udela u kompaniji. S kreditom od milijardu evra pomogla je i Razvojna banka Nemačke.

Lufthansa je vratila sav povučeni novac, a država je svoj udeo prodala uz dobit veću od 700 miliona evra.

Prema poslovnim novinama Handelsblatt, upravni odbor Lufthanse početkom decembra odlučio je da odobri isplate bonusa najvišem menadžmentu za prošlu i ovu godinu. Menadžer za odnose sa javnošću Lufthanse naglasio je da neće da komentariše interne dogovore u kompaniji.

„Bonusi upravnom odboru, koji su sada predmet javne rasprave, biće isplaćeni najranije 2025. godine, u zavisnosti od raznih činilaca“, istakao je Hebeštrajt.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...