Pad prometa u avgustu 4,3 odsto na godišnjem nivou

Inflacija prikočila potrošnju u Nemačkoj

EUPoslovanjeU fokusuVesti

7.10.2022 12:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Inflacija prikočila potrošnju u Nemačkoj Inflacija prikočila potrošnju u Nemačkoj
Nemački trgovci u maloprodaji trpe sve snažniji pritisak inflacije. Nove brojke statističara, naime, oslikavaju sve izraženiju uzdržanost potrošača. Promet je od jula do avgusta... Inflacija prikočila potrošnju u Nemačkoj

Nemački trgovci u maloprodaji trpe sve snažniji pritisak inflacije. Nove brojke statističara, naime, oslikavaju sve izraženiju uzdržanost potrošača.

Promet je od jula do avgusta nominalno porastao za minimlanih 0,1 odsto, ali realno, uz uračunatu inflaciju, zarada je u istom periodu pala za 1,3 odsto, saopštio je savezni zavod za statistiku Destatis. Međugodišnje, pad prometa je u avgustu bio realnih 4,3 odsto.

Prodaja hrane je pala najviše u poslednjih pet godina, za realnih 1,7 odsto od jula i 3,1 odsto u poređenju sa avgustom 2021. godine, javlja agencija DPA.

Pad prometa ponderisanim brojkama upisali su i prodavci tekstila, kućnih aparata, građevinskog materijala, kao što su i online trgovina i dostava.

Mada mnogi potrošači još imaju finansijske rezerve jer tokom pandemije nisu imali neke od uobičajenih troškova, na primer za putovanja ili spontanu kupovinu u radnjama, ali sada ih od trošenja odvraćaju ogromna poskupljenja, pre svega struje i grenjanja.

Opštu recesiju maloprodaje je ublažila potrošnja na benzinskim pumpama, ali i to je prolazno, jer su vozači pohrlili da napune rezervoare pred istek subvencije za gorivo krajem avgusta. Prodavci benzina su stoga u avgustu upisali rekordan rast prometa od 14,4 odsto za mesec i 12,6 odsto za godinu, najveći od početka merenja 1994. godine.

  • GOCA BG

    8.10.2022 #1 Author

    Naravno da je smanjena kupovna moc,strah od racuna za struju i gas ih je odvratila od bilo kakve kupovine…

    Odgovori

  • Milovan94

    9.10.2022 #2 Author

    To je katastrofa

    Odgovori

  • GOCA BG

    9.10.2022 #3 Author

    Sasvim ocekivano,ljudi se plase novih cena gasa i struje…

    Odgovori

  • VILENJAK

    9.10.2022 #5 Author

    I ovo je tek početak svega…

    Odgovori

  • GOCA BG

    9.10.2022 #6 Author

    Kako i ne bi,cene su visoke i svi kupuju naneophodnije…

    Odgovori

  • TATJANA

    9.10.2022 #7 Author

    Znaju oni da stede

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...