Biraju kompanije iz evropskih zemalja čak i kada su im proizvodi skuplji

Strane firme počinju da zaobilaze dobavljače iz Srbije

PoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

5.10.2022 15:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Strane firme počinju da zaobilaze dobavljače iz Srbije Strane firme počinju da zaobilaze dobavljače iz Srbije
Koordinator Mreže za poslovnu podršku kompanijama Dragoljub Rajić izjavio je danas da strane firme počinju da zaobilaze dobavljače iz Srbije i kada su po... Strane firme počinju da zaobilaze dobavljače iz Srbije

Koordinator Mreže za poslovnu podršku kompanijama Dragoljub Rajić izjavio je danas da strane firme počinju da zaobilaze dobavljače iz Srbije i kada su po cenama povoljniji od drugih proizvodjača zbog neprilika koje mogu nastati pošto je Srbija odbila da uvede sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

On je rekao da se privrednici, koji su poslednjih meseci bili na sajmovima u svetu, žale da strane kompanije počinju da za dobavljače biraju firme iz evropskih zemalja čak i kada su im proizvodi skuplji nego roba kompanija iz Srbije.

„Na poslednjim privrednim sajmovima u svetu primećeno je da su strane kompanije počele da zaziru od srpskih firmi jer zemlju doživljavaju kao politički neopredeljenu između dva bloka u svetu zbog rata u Ukrajini“, rekao je Rajić za Betu.

Dodao je da na mesto firmi iz Srbije uskaču firme iz Bugarske i Rumunije koje su članice Evropske unije (EU) i zbog opredeljenja za tu zajednicu ne rizikuju da i same budu pod sankcijama.

„U ovom trenutku nema najava stranih investitora da planiraju da presele investicije iz Srbije iz straha da bi mogle da budu uvedene sankcije Srbiji, ali se stranci plaše kada potpisuju ugovore na određeni period da ne dođe do nekih problema i da ne mogu da realizuju ugovore“, rekao je Rajić.

Istakao je da je u ovom trenutku raspoloženje stranih investitora dobro i da su nemački, čak 95 odsto njih, izjavili u nedavnoj anketi da su zadovoljni uslovima poslovanja.

Rajić je ocenio da postoji opasnost da ako se nastave pritisci na Srbiju da uvede sankcije Rusiji da to može da spreči dolazak novih investicija.

„Potrebni su nam stabilni uslovi poslovanja koji će zavisiti od opredeljenja Srbije, posebno iz razloga što sukob neće biti privremenog karaktera“, rekao je on.

Dodao je da strani investitori slušaju preporuke svojih vlada i da se to videlo i po povlačenju stranih firmi iz Rusije. U Srbiju, kako je rekao, najveći broj investitora dolazi iz Evrope, najviše novca iz njihovih fondova, pa je opredelenje u spoljnoj politici zbog toga važno.

Kako je istakao, povoljnija cena struje i gasa u Srbiji nije tako velika komparativna prednost koja bi mogla i u eventualnim neprilikama da zadrži investitore jer i u evropskim zemljama cene nisu mnogo više za određene industrije.

„Razlika u ceni struje u Srbiji i u zemljama istočne Evrope nije velika, u Češkoj je, na primer, struja skuplja za pojedine grane 17 odsto. Tamo se cene određuju prema granama industrije. Ni cena gasa u nekim evropskim zemljama nije linearno povećana“, rekao je Rajić.

 • VERA

  5.10.2022 #1 Author

  Naše tržište je nepovoljno jer su i uslovi poslovanja takvi. Država nije garant da obezbedi adekvatne uslove.

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  5.10.2022 #2 Author

  E pa to nije dobro.. Videćemo šta će biti dalje.

  Odgovori

 • Emilija

  5.10.2022 #3 Author

  To vec nije dobro

  Odgovori

 • JANA

  5.10.2022 #4 Author

  Ljudi normlano puste menice ,ali para nidje …

  Odgovori

 • Jovana24

  5.10.2022 #5 Author

  Da, da mi smo rizicni a jeftini… Eto, bas mi je zao. Nas samo teraju na nesto..

  Odgovori

 • MarijaS

  5.10.2022 #6 Author

  Ovo nikako nije dobro..

  Odgovori

 • SRDJAN

  5.10.2022 #7 Author

  Kad se politika umesa onda dolazi do ovog.

  Odgovori

 • GOCA BG

  5.10.2022 #8 Author

  Krenuli su sa ucenama…

  Odgovori

 • ZVEZDICA01

  6.10.2022 #9 Author

  Strašno

  Odgovori

 • TATJANA

  6.10.2022 #10 Author

  Ima ko hoce

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  6.10.2022 #11 Author

  To je ono što nikako nije dobro.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *