Energetski sektor povlači najveća poskupljenja i u EU i u evrozoni

Ponovni skok proizvođačkih cena u evropskoj industriji

EUVesti

5.10.2022 14:56 Autor: Julijana Vincan 4

Ponovni skok proizvođačkih cena u evropskoj industriji Ponovni skok proizvođačkih cena u evropskoj industriji
Proizvođačke cene industrijskih proizvoda Evropske unije i evrozone ponovo su se ubrzale u avgustu, uz podršku kontinuranog snažnog rasta cena energije, pokazuje izveštaj Zavoda... Ponovni skok proizvođačkih cena u evropskoj industriji

Proizvođačke cene industrijskih proizvoda Evropske unije i evrozone ponovo su se ubrzale u avgustu, uz podršku kontinuranog snažnog rasta cena energije, pokazuje izveštaj Zavoda za statistiku EU (Eurostat).

Na nivou EU proizvođačke cene industrijskih proizvoda u avgustu su porasle 4,9 odsto u odnosu na jul, kada su bile uvećane 3,7 procenata, dok su u evrozoni skočile za pet odsto, nakon rasta od četiri procenta u julu.

Najveći rast proizvođačkih cena zabeležen je u energetskom sektoru od 11,9 odsto u EU i 11,8 procenata u evrozoni. Slede cene netrajnih potrošačkih dobara, koje su u EU uvećane za 0,9 odsto, a u evrozoni 0,8 procenata.

Najskromnije su porasle cene intermedijarnih proizvoda, za po 0,1 odsto i u EU i u evrozoni. Kada se isključi energetski sektor, proizvođačke cene u industriji u avgustu su na mesečnom nivou porasle 0,3 procenta i u EU i u evrozoni.

Najizraženiji rast proizvođačkih cena industrijskih proizvoda i u avgustu imala je Irska, 28,4 odsto u odnosu na mesec pre. Slede Bugarska i Mađarska sa rastom cena od 12,5 i 10,6 procenata.

Pad proizvođačkih cena evidentiran je samo u Luksemburgu (-1,8 odsto), Portugaliji i Češkoj. Na godišnjem nivou proizvođačke cene industrijskih proizvoda u EU i evrozoni u avgustu su se dodatno ubrzale, ojačavši 43 procenta u EU i za 43,3 odsto u evrozoni. U julu su, prema revidiranim podacima, porasle 37,9 odsto u EU i 38 odsto u evrozoni.

Evidentan rast posebno u odnosu na prošlu godinu

Daleko su najsnažnije i na godišnjem nivou skočile cene u energetskom sektoru, gde su više nego udvostručene u oba područja. U julu su bile otprilike dvostruko veće nego prošle godine. Slede intermedijarna dobra, za petinu skuplja nego u istom mesecu prošle godine. Najmanje su porasle cene kapitalnih dobara, 8,1 odsto u EU i 7,8 odsto u evrozoni.

Kad se isključi energetski sektor, proizvođačke cene u industriji ukupno su bile više za 15,1 odsto u EU i 14,5 procenata u evrozoni u poređenju sa avgustom prošle godine.

Sve zemlje EU su i u avgustu imale dvocifrene stope rasta proizvođačkih cena u industriji u odnosu na isti prošlogodišnji mesec, uz izuzetak Malte, gde su porasle 9,5 odsto.

Daleko najsnažnijiji porast proizvođačkih cena bio je u Irskoj, gde su gotovo udvostručene. Slede Rumunija i Bugarska sa skokom cena od 70,9 procenata, odnosno 68,3 odsto.

  • JANA

    5.10.2022 #1 Author

    Energetski sektori su svuda udvostruceni koliko vidimo

    Odgovori

  • GOCA BG

    5.10.2022 #2 Author

    Energetski sektor nam kreira svako poskupljenje…

    Odgovori

  • VOJKAN

    6.10.2022 #3 Author

    Cene rastu svuda, ne samo kod nas

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...