Energenti i hrana još jednom pogurali cene naviše

Dvocifrena inflacija u evrozoni

BankeEUNovacVesti

30.9.2022 12:31 Autor: Julijana Vincan 5

Dvocifrena inflacija u evrozoni Dvocifrena inflacija u evrozoni
Očekuje se da će godišnja inflacija u evrozoni u septembru dostići 10 procenata, što predstavlja dalji rast u odnosu na 9,1 odsto u avgustu,... Dvocifrena inflacija u evrozoni

Očekuje se da će godišnja inflacija u evrozoni u septembru dostići 10 procenata, što predstavlja dalji rast u odnosu na 9,1 odsto u avgustu, procena je Zavoda za statistiku Evropske unije (Eurostat).

„Gledajući glavne komponente inflacije u evrozoni, očekuje se da će cena energije imati najveću godišnju stopu rasta u septembru (40,8 procenata u poređenju sa 38,6 odsto u avgustu). Zatim slede hrana, alkohol i duvan (11,8 procenata u odnosu na 10,6 odsto), neenergetska industrijska dobara (5,6 procenata u poređenju sa 5,1 odsto u avgustu) i usluge (4,3 nasuprot 3,8 odsto)“, obrazložili su iz Eurostata.

Ovi podaci premašili su očekivanja ekonomista u Bloombergovoj anketi, koji su predviđali rast cena od 9,7 odsto. Inače, ovo je peti put zaredom kako stopa inflacije iznenađuje analitičare.

Ekonomska kriza u evrozoni se produbila sa prvom dvocifrenom stopom inflacije, što dodatno pojačava pritisak pod kojim se nalazi Evropska centralna banka (ECB) u pogledu potrebe da agresivnije podigne kamatne stope, piše Bloomberg.

Dodaje se da su ovakvi podaci u prethodnim mesecima bili ključni faktor u opredeljenju za veće podizanje kamatnih stopa, a navedena brojka mogla bi takođe da primora ECB da 27. oktobra donese još jednu sličnu odluku. Tržišta su ove nedelje počela da uračunavaju još jedno podizanje stopa od 75 baznih poena.

„Sledeći korak će morati da bude velik jer smo još daleko od kamatnih stopa koje su u skladu sa inflacionim ciljem od 2 odsto,“ rekao je član Izvršnog odbora ECB Martins Kazaks, inače Litvanac. U ovoj zemlji je rast cena dostigao međugodišnji nivo od 22,5 odsto.

„Složio bih se sa još jednim podizanjem od 75 baznih poena“, rekao je on tokom intervjua u Viljnusu.

Kako piše Bloomberg, iako su se zvaničnici ECB odlučili za agresivnije promene 8. septembra, takođe su tom prilikom naglasili da se situacija u evrozoni razlikuje od one u Sjedinjenim Američkim Državama, insistirajući da na rast cena u evrozoni daleko više utiču faktori na strani ponude, dok je u SAD glavni razlog za povećanje stope inflacije tražnja.

„Inflatorni rizici su prvenstveno asimetrični naviše, uglavnom zbog mogućih problema u snabdevanju gasom. Očekujemo da ćemo na sledećih nekoliko sastanaka podići kamatne stope kako bismo smanjili tražnju i zaštitili se od dugotrajnije promene u inflacionim očekivanjima“, istakla je predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard (Christine Lagarde).

Skoro 300.000 mladih u EU našlo posao

U avgustu je 2,6 miliona mladih (mlađih od 25 godina) bilo nezaposleno u EU, od kojih je 2,1 milion bio u evrozoni. U avgustu je stopa nezaposlenosti bila stabilna u poređenju sa prethodnim mesecom i iznosila je 13,8 odsto u EU, a 13,9 procenata u evrozoni, što je manje za 14 odsto u odnosu na jul. U poređenju sa avgustom lane, nezaposlenost mladih smanjena je za 293.000 u EU i za 234.000 u evrozoni.

Stopa nezaposlenosti žena u avgustu bila je stabilna u EU u poređenju sa julom prošle godine, odnosno 6,4 odsto. Stopa nezaposlenosti muškaraca bila je, takođe stabilna u avgustu u poređenju sa prethodnim mesecom, i iznosila je 5,7 procenata. U zoni evra, stopa nezaposlenosti žena bila je sedam, a muškaraca 6,2 odsto, što je stabilno u poređenju sa prethodnim mesecom.

Nezaposlenost u avgustu stabilna

U avgustu je stopa nezaposlenosti u evrozoni bila stabilna u poređenju sa julom (6,6 odsto), ali niža u odnosu na 7,5 procenata iz avgusta 2021. godine. Stopa nezaposlenosti u EU bila je šest odsto, takođe stabilna u poređenju sa julom, ali manja u odnosu na 6,8 procenata u avgustu prošle godine.

Eurostat procenjuje da je 12,92 miliona muškaraca i žena u EU, od čega 10,97 miliona u evrozoni, bilo nezaposleno u avgustu. U poređenju sa julom, broj nezaposlenih smanjen je za 52.000 u EU i za 30.000 u evrozoni. U poređenju sa avgustom lane, nezaposlenost je smanjena za 1,7 miliona u EU i za 1,4 miliona u evrozoni.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...