nakon što su revidirani rezultati iz prethodnog meseca pokazali rast

Potražnja u nemačkim fabrikama u avgustu pala za 2,4 odsto

EUU fokusuVesti

6.10.2022 15:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Potražnja u nemačkim fabrikama u avgustu pala za 2,4 odsto Potražnja u nemačkim fabrikama u avgustu pala za 2,4 odsto
Broj porudžbina u nemačkim fabrikama pao je u avgustu nakon što su revidirani rezultati iz prethodnog meseca pokazali rast, što ukazuje na opadanje raspoloženja... Potražnja u nemačkim fabrikama u avgustu pala za 2,4 odsto

Broj porudžbina u nemačkim fabrikama pao je u avgustu nakon što su revidirani rezultati iz prethodnog meseca pokazali rast, što ukazuje na opadanje raspoloženja u ekonomiji na ivici recesije. 

Potražnja u avgustu pala je 2,4 odsto u odnosu na prethodni mesec. Revidirani podaci za jul sada pokazuju rast 1,9 odsto, u poređenju sa prethodno prijavljenim padom od 1,1 odsto. Ova volatilnost pripisana je kašnjenju izveštaja sa podacima o velikim narudžbinama u sektoru avijacije, piše Bloomberg.

“Kompanije još uvek imaju teškoće da kompletiraju svoje porudžbine zbog prekida u lancima snabdevanja do kojih je doveo rat u Ukrajini i poremećaja koje je uzrokovala kriza u toku pandemije virusa Covid-19”, navodi se u saopštenju Federalnog zavoda za statistiku.

Nemačka pokušava da svede na minimum udar rastućih cena energenata, nakon što je Rusija ograničila isporuke prirodnog gasa. 

U izveštajima vodećih instituta ekonomske prognoze su snižene, pa se u 2023. godini očekuje kontrakcija od 0,4 odsto. Ove i sledeće godine proizvodnja će biti niža za 160 milijardi evra  odsnosu na prognoze objavljene pre pet meseci. 

U međuvremenu, inflacija je porasla iznad 10 odsto po prvi put od kada je evro uveden u upotrebu, povećavajući opterećenje za kompanije i domaćinstva dok Evropska centralna banka pokušava da snizi povećavajući kamatne stope.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...