Iz instituta Ifo napominju da pandemija postaje važan činilac

Poslovno okruženje u Nemačkoj najlošije od proleća 2020. godine

BiznisEUPoslovanjeVesti

27.9.2022 09:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Poslovno okruženje u Nemačkoj najlošije od proleća 2020. godine Poslovno okruženje u Nemačkoj najlošije od proleća 2020. godine
Poslovno okruženje u Nemačkoj u septembru je izrazitije pogoršano i najlošije je od proleća pandemijske 2020. godine, pokazalo je redovno mesečno istraživanje instituta Ifo.... Poslovno okruženje u Nemačkoj najlošije od proleća 2020. godine

Poslovno okruženje u Nemačkoj u septembru je izrazitije pogoršano i najlošije je od proleća pandemijske 2020. godine, pokazalo je redovno mesečno istraživanje instituta Ifo.

Indeks poslovne klime Ifo instituta u septembru je pao za 4,3 boda u odnosu na avgust, na 84,3 boda, najnižu vrednost od maja 2020. godine, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

U proseku, stručnjaci su očekivali blaži pad, na oko 87 bodova.

„Nemačka ekonomija klizi u recesiju“, rekao je predsednik Ifo institita Klemens Fust (Clemens Fuest) komentarišući rezultate najnovije mesečne ankete sprovedene među rukovodiocima približno 9.000 kompanija.

Učesnici istraživanja ocenjuju lošijom i svoju trenutnu situaciju i buduća privredna kretanja. Ispitanici iz svih sektora uključenih u istraživanje – industriji, uslugama, maloprodaji i građevinarstvu, ocenili su da su izgledi lošiji nego u avgustu.

Nemačka ekonomija pogođena je nizom činilaca, uključujući rat u Ukrajini, energetsku krizu, probleme u globalnoj trgovini i povećanje kamatnih stopa, što poskupljuje kredite i investicije.

„Pandemija ostaje važan činilac“, napomenuli su iz instituta.

Kineska politika nulte tolerancije na korona virus i dalje opterećuje globalnu trgovinu, jer stroge mere suzbijanja virusa zaraze remete poslovanje u lukama i fabrikama.

„Zbog kontinuirano visokih potrošačkih cena i cena gasa, nesigurnog snabdevanja, geopolitičkih rizika i rastućih kamatnih stopa, nema naznaka da će se okruženje u nemačkoj ekonomiji u skorije vreme poboljšati“, saopštio je Ralf Umlauf, viši ekonomista banke Helaba.

Indeks poslovne klime najvažniji je pokazatelj budućih trendova u najvećoj evropskoj privredi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...