U urbanim sredinama dolazi do blagog pada

Cene nekretnina u Nemačkoj više za deset odsto u odnosu na isti period prošle godine

EUNekretnineNovacVesti

24.9.2022 11:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 24

Cene nekretnina u Nemačkoj više za deset odsto u odnosu na isti period prošle godine Cene nekretnina u Nemačkoj više za deset odsto u odnosu na isti period prošle godine
Cene kuća i stanova u Nemačkoj veće su peto tromesečje zaredom više od deset odsto u odnosu na isti period prošle godine, ali se... Cene nekretnina u Nemačkoj više za deset odsto u odnosu na isti period prošle godine

Cene kuća i stanova u Nemačkoj veće su peto tromesečje zaredom više od deset odsto u odnosu na isti period prošle godine, ali se taj rast polako usporava, pokazuju preliminarni podaci Saveznog zavoda za statistiku.

Od aprila do juna cene stanova porasle su u proseku 10,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine, objavio je Državni zavod za statistiku. U prvom tromesečju ove godine taj rast cena je iznosio 11,6 odsto, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

U poređenju s prethodnim tromesečjem, poskupljenje stanova i kuća s jednim ili dva stana u drugom tromesečju u proseku je iznosilo 2,5 odsto.

Statističari su najveći rast cena zabeležili u retko naseljenim, ruralnim područjima, gde su kuće za jednu do dve porodice poskupele 13,6 odsto u odnosu na drugo tromesečje prošle godine, a stanovi 11,7 odsto.

U vodećim metropolama, poput Berlina, Hamburga, Minhena, Kelna, Frankfurta, Štutgarta i Dizeldorfa, cene porodičnih kuća skočile su 12,2 odsto, a stanova 10,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

U urbanim sredinama dolazi do blagog popuštanja cena. Tamo se stopa aprecijacije kuća od 7,8 odsto vratila na jednocifreni iznos prvi put od prvog kvartala prošle godine. Za stanove su kupci nekretnina morali izdvojiti 7,3 odsto više nego u to vreme prošle godine.

Zbog viših kamata, skupljih građevinskih materijala i problema sa snabdevanjem stručnjaci očekuju slabljenje potražnje za nekretninama koja u Nemačkoj cveta već više od deset godina.

Pogotovo zbog visokih kamata, sve više je onih koji ne mogu sebi da priušte kupovinu stana ili kuće.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...