"Olakšice koje daje vlada moraju da potraju tokom cele krize"

Nemačka industrija sledi klimatske ciljeve uprkos krizi

EkologijaEUU fokusuVesti

22.9.2022 13:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Nemačka industrija sledi klimatske ciljeve uprkos krizi Nemačka industrija sledi klimatske ciljeve uprkos krizi
Nemačka industrija stoji pri klimatskim ciljevima koje treba dostići 2030. i 2045. godine, uprkos energetskoj krizi. Sada ne treba „pritiskati dugme za pauzu,“ rekao... Nemačka industrija sledi klimatske ciljeve uprkos krizi

Nemačka industrija stoji pri klimatskim ciljevima koje treba dostići 2030. i 2045. godine, uprkos energetskoj krizi. Sada ne treba „pritiskati dugme za pauzu,“ rekao je Zigfrid Rusvurm (Siegfried Russwurm), predsednik udruženja nemačke industrije (BDI).

„Čak i ako je energetska kriza toliko ozbiljna, da se u narednim nedeljama radi o obezbeđivanju opstanka industrije u Nemačkoj i Evropi, zaštita klime mora ostati visoki prioritet,“ rekao je Rusvurm uoči klimatskog kongresa BDI, prenosi agencija DPA. „Dosledna posvećenost zaštiti klime je,“ dodao je, „u najboljem interesu kompanija.“

Međutim, Rusvurm je istakao da privreda i snabdevanje energijom moraju postati otporniji na krize. Kao egzistenicijalno važne, predsednik BDI vidi značajno niže cene električne energije. 

Olakšice koje daje vlada moraju da potraju tokom cele krize, ne manje od dve godine, insistirao je Rusvurm. Pored toga, sve raspoložive elektrane moraju biti u pogonu „da kroz veću ponudu ublaže užasne cene – dakle sve termoelektrane na ugalj, kao i bezbedne nuklearke.“

Investicije u transformaciju ka klimatskoj neutralnosti su bile ogromne i ranije. Pod izmenjenim uslovima mogu da budu još veće nego što ih je BDI predvideo u svojoj studiji iz prošle godine. U pitanju su bile investicije od 860 milijardi evra do 2030.

Za postizanje klimatskih ciljeva je, prema BDI, potebna značajno brža izgradnja obnovljivih izvora energije i odgovarajuće mreže. Rusvurm je pozvao na „revoluciju u planiranju i izdavanju dozvola.“ Potrebno je i brže uvođenje gorivih ćelija koje za pogon koriste vodonik u industriju, uz neophodan uvoz.

  • GOCA BG

    22.9.2022 #1 Author

    Naravno da moraju da daju olaksice dok traje kriza…

    Odgovori

  • kaćica

    22.9.2022 #2 Author

    Svaka cast sto znaju sta je prioritet

    Odgovori

  • TATJANA

    23.9.2022 #3 Author

    Najjaci ostaju

    Odgovori

  • Ceca

    16.10.2022 #4 Author

    A najvise drame kod njih i oko njih

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...