prema prognostičkim modelima u slučaju da trajno izostanu isporuke ruskog gasa

Cena struje za nemačku privredu najverovatnije će padati od 2023. godine

EUU fokusuVesti

21.9.2022 19:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Cena struje za nemačku privredu najverovatnije će padati od 2023. godine Cena struje za nemačku privredu najverovatnije će padati od 2023. godine
Moguća trajna obustava isporuke ruskog gasa Nemačkoj vodi do znatnog poskupljenja struje tokom nekoliko meseci, prema studiji švajcarske konsultantske kuće Prognos. U proračunima za... Cena struje za nemačku privredu najverovatnije će padati od 2023. godine

Moguća trajna obustava isporuke ruskog gasa Nemačkoj vodi do znatnog poskupljenja struje tokom nekoliko meseci, prema studiji švajcarske konsultantske kuće Prognos.

U proračunima za privredu Bavarske, stručnjaci u svom modelu visokih cena električne energije pretpostavljaju da će veleprodajne cene tokom sledeće godine da pređu 500 evra po megavat-času. Tek posle toga može da se očekuje pojeftinjenje. Procena je zasnovana na pretpostavci da Rusija više neće da isporučuje gas.

Kako prenosi agencija DPA, prema modelu „srednjih cena“ stručnjaci predviđaju da će Rusija nastaviti da prodaje gas Nemačkoj u smanjenom obimu. U ovom slučaju će veleprodajne cene električne energije biti oko 189 evra u 2023. godini, ne znatno više nego sada. Studija je sprovedena na zahtev Bavarskog poslovnog udruženja (WBW).

Petsto evra po megavat-času odgovara ceni kilovat-časa od 50 centi. Procene Prognosa se odnose na veleprodaju. Kao krajnji potrošači, mnogi privatni kupci još plaćaju manje od 30 centi po kilovat-času.

Ako Rusija, prema modelu niskih cena, potpuno obnovi isporuke gasa, cene će sledeće godine da padnu na nešto više od 100 evra.

Stručnjaci ističu da je razvoj cena struje do sredine decenije veoma neizvesan i da će one verovatno ponovo značajno pasti do 2027/28.

U sva tri scenarija, međutim, pretpostavljaju da će struja ostati trajno skuplja nego pre pandemije i rata u Ukrajini.

Cene gasa i struje su povezane jer se gas koristi i u elektranama za proizvodnju električne energije. Ako je gasa malo, to utiče na cene struje, a ugalj je isto poskupeo.

„Gledano na međunarodnom nivou, struja je jednostavno preskupa za nemačke kompanije,“ rekao je Bertram Brosart (Bertram Brossardt), izvršni direktor udruženja WBWb. „Visoke cene električne energije,“ dodao je, “enormno su dodatno opterećenje za kompanije.“

  • kaćica

    21.9.2022 #1 Author

    Dobro je da pada cena.

    Odgovori

  • GOCA BG

    21.9.2022 #2 Author

    Treba pregurati do 2023 godine…

    Odgovori

  • TATJANA

    22.9.2022 #3 Author

    Nego sta nego ce padati

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    22.9.2022 #4 Author

    Sta bi bilo kad bi bilo. To će tek da vide, ne moraju dugo da čekaju. Došla je zima.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...