Nagli pad cene usled blage zime

Gas najjeftiniji od 18. februara prošle godine

Svet

4.1.2023 10:47 Autor: Vladimir Jokanović 1

Gas najjeftiniji od 18. februara prošle godine Gas najjeftiniji od 18. februara prošle godine
Berzanske cene gasa u Evropi pale su u sredu ispod 750 dolara za 1.000 kubnih metara, prvi put od 18. februara prošle godine, prema... Gas najjeftiniji od 18. februara prošle godine

Berzanske cene gasa u Evropi pale su u sredu ispod 750 dolara za 1.000 kubnih metara, prvi put od 18. februara prošle godine, prema podacima londonske ICE berze. Ukupan pad od početka dana je više od tri odsto.

Cena februarskih fjučersa u TTF čvorištu u Holandiji pala je na 733 dolara za 1.000 kubnih metara, ili 67 evra po MWh, prenosi News.ru.

Energetski ekspert ruske vlade Igor Juškov sugerisao je da će u Evropi tokom zime biti najviša cena gasa u svetu, jer se na Stari kontinent ne isporučuju dovoljne količine ovog energenta. Prema njegovim rečima, cene tečog prirodnog gasa ostaće na prilično visokom nivou dok se ne bude smanjila njegova potrošnja u Evropi.

Juškov je istakao da će visoke cene gasa dovesti do problema za evropsku privredu i zatvaranja proizvodnih pogona. On je objasnio da će u Evropi mnogo zavisiti od vremenskih prilika tokom zime. Ukoliko se nastavi toplo vreme biće više rezervi u evropskim skladištima, a cena neće rasti.

Topliji početak zime od očekivanog u mnogim delovima sveta naglo je ublažio strah od krize u snabdevanju prirodnim gasom. Ostaje, međutim, rizik od talasa ekstremne hladnoće, kao i od produžene pozne zime, što bi moglo da iscrpi rezerve gasa u Evropi ponovo katapultira cene.

  • MAJALG

    8.1.2023 #1 Author

    Ovo je bilo ocekivano jer je temperatura ravna prolecu i samim tim je potrosnja znatno manja od predvidjene od planirane za ovaj period.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...