Upumpavanje dva puta veće od količine koja se povlači i troši

Rezerve gasa EU premašile 90 milijardi metara kubnih

EUInfrastruktura

28.12.2022 17:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Rezerve gasa EU premašile 90 milijardi metara kubnih Rezerve gasa EU premašile 90 milijardi metara kubnih
Rezerve gasa u podzemnim skladištima u Evropskoj uniji (EU) ponovo su premašile 90 milijardi metara kubnih, zahvaljujući rekordnom upumpavanju. Upumpavanje gasa je dva puta... Rezerve gasa EU premašile 90 milijardi metara kubnih

Rezerve gasa u podzemnim skladištima u Evropskoj uniji (EU) ponovo su premašile 90 milijardi metara kubnih, zahvaljujući rekordnom upumpavanju.

Upumpavanje gasa je dva puta veće od količine koja se povlači i troši, koja je trenutno na istorijskom minimumu za kraj decembra, prenosi Mina pozivajući se na Nezavisne novine.

„Temperatura iznad proseka za ovo doba godine dovela je do upadljivog slabljenja potrošnje ovog energenta u Evropi i brzog pada cena“, javlja agencija TASS.

Prema podacima Evropske gasne infrastrukture (GIE), u ponedeljak je iz podzemnih skladišta povučeno samo 107,5 miliona metara kubnih gasa, a upumpano je 220,5 miliona metara kubnih.

Trenutna popunjenost skladišta u Evropi je na nivou od 83,21 odsto, što je 11,9 odsto više od proseka za ovaj period u prethodnih pet godina.

  • Eki

    28.12.2022 #1 Author

    I sta to uopste znaci konkretno tj. koliko bi ta rezerva trajala?
    Ne treba zaboraviti da su ti rezervoari relativno mali i predvidjeni su da podrze kratkotrajne remonte i vanredne situacije u snabdevanju gasom i ne pretstavljaju celogodisnju rezervu za EU.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...