Posle posete američke ministarke finansija Kini

Peking pozvao SAD da preduzmu praktične akcije u vezi sankcija

Svet

10.7.2023 13:03 Autor: Vladimir Jokanović 1

Peking pozvao SAD da preduzmu praktične akcije u vezi sankcija Peking pozvao SAD da preduzmu praktične akcije u vezi sankcija
Kina je pozvala SAD da preduzmu „praktične akcije“ kao odgovor na zabrinutost Pekinga zbog sankcija kineskim preduzećima nakon višečasovnog sastanka tamošnjih zvaničnika sa američkom... Peking pozvao SAD da preduzmu praktične akcije u vezi sankcija

Kina je pozvala SAD da preduzmu „praktične akcije“ kao odgovor na zabrinutost Pekinga zbog sankcija kineskim preduzećima nakon višečasovnog sastanka tamošnjih zvaničnika sa američkom ministarkom finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) kojim je okončana njena zvanična poseta Kini.

Kina se složila da „održava razmenu i komunikaciju na visokom nivoima sa svim segmentima u oblasti ekonomije“, navedeno je u ponedeljak u saopštenju kineskog ministarstva finansija, prenosi Reuters.

Peking je takođe „zahtevao“ od Vašingtona da „prestane sa suzbijanjem kineskih preduzeća, da ukine zabranu za proizvode iz autonomne oblasti Sinđin, kao i da odgovori na veliku zabrinutost Kine u vezi sa ekonomskim odnosima dve zemlje“, saopštilo je ministarstvo.

Podsetimo, SAD su uvele sankcije nekim kompanijama zbog navodnog korišćenja prinudnog rada u pokrajini Sinđin. Peking odlučno negira da tamo ima prinudnog rada ili bilo koje druge zloupotrebe. Prema navodima ministarstva, Kina veruje da je njen razvoj prilika, a ne rizik za SAD i da je jačanje saradnje između dve zemlje realna potreba i ispravan izbor.

Jelen je u nedelju napustila Peking posle četvorodnevne posete, opisujući svoje bilateralne sastanke sa visokim kineskim zvaničnicima kao „direktne, suštinske i produktivne“. Ona je istakla da je njena posetu Pekingu označila „korak napred“ u naporima da se stabilizuju odnosi između dve zemlje, iako, prema njenim rečima Kina i SAD i dalje imaju „značajne nesuglasice“.

Američka ministarka ocenila je da nijedna poseta neće rešiti izazove preko noći, ali da je njeno putovanje pomoglo da se izgradi otporan i produktivan kanal komunikacije sa novim ekonomskim timom Kine. Kineski vicepremijer He Lifeng, koji se sastao sa Jelen u subotu, rekao je da žali što su „neočekivani incidenti“, poput svađe oko špijunskog balona, narušili veze Kine sa SAD.

  • SHALIMAR

    10.7.2023 #1 Author

    Nece se nista resiti ovim posetama,Amerika gleda na sve nacine da sabotira Kinu…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...