Američka ministarka finansija u poseti Pekingu

Jelen zabrinuta za tretman kompanija iz SAD u Kini

Svet

7.7.2023 10:23 Autor: Vladimir Jokanović 0

Jelen zabrinuta za tretman kompanija iz SAD u Kini Jelen zabrinuta za tretman kompanija iz SAD u Kini
Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) rekla je američkim poslovnim lidrima da će preneti njihovu zabrinutost kineskim zvaničnicima u vezi sa kaznenim merama... Jelen zabrinuta za tretman kompanija iz SAD u Kini

Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) rekla je američkim poslovnim lidrima da će preneti njihovu zabrinutost kineskim zvaničnicima u vezi sa kaznenim merama preduzetim protiv američkih kompanija. Jelen se nalazi u poseti Pekingu, gde pokušava da doprinese stabilizaciji odnosa dve zemlje.

Ona je u petak u Američkoj privrednoj komori u Pekingu navela da želi da “produbi” komunikaciju sa Kinom, prenosi Financial Times. Kao prva američka ministarka finansija koja je posetila Kinu u poslednje četiri godine, Jelen je istakla da će pokrenuti pitanja koja su izazvala uzbunu među preduzetnicima iz SAD.

Ta pitanja uključuju eskalaciju pritiska na kompanije i moguću kinesku kontrolu izvoza minerala neophodnih za proizvodnju mikročipova. “Saopštavam zabrinutost koju sam čula od američke poslovne zajednice, uključujući kinesku upotrebu netržišnih alata kao što su proširene subvencije za domaća državna preduzeća, kao i prepreke za pristup stranih firmi tržištu”, navela je američka ministarka.

Jelen će se u petak sastati sa kineskim premijerom Li Ćijangom u okviru svoje četvorodnevne posete Kini. Ona je navela da je “posebno uznemirena” zbog nedavnih kaznenih mera Pekinga, koje sprečavaju američke firme i druge strane kompanije da dođu do osetljivih podataka o određenim industrijama.

Nekoliko nedelja ranije u Pekingu je boravio američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken) u pokušaju stabilizacije odnosa SAD i Kine, ali nema podataka da je bilo konkretnog napretka u razgovorima. Kako ocenjuju analitičari, posete američkih ministara trebalo bi pre svega da doprinesu održavanju komunikacije na visokom nivou.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...