saradnja na globalnom nivou u susret izazovima

Jelen: Potpuno odvajanje ekonomija SAD i Kine bilo bi pogubno za obe zemlje

SvetVesti

21.4.2023 11:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Jelen: Potpuno odvajanje ekonomija SAD i Kine bilo bi pogubno za obe zemlje Jelen: Potpuno odvajanje ekonomija SAD i Kine bilo bi pogubno za obe zemlje
Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) rekla je da bi razdvajanje američke i kineske ekonomije bilo „katastrofalno”. „Ne nastojimo da odvojimo našu ekonomiju... Jelen: Potpuno odvajanje ekonomija SAD i Kine bilo bi pogubno za obe zemlje

Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) rekla je da bi razdvajanje američke i kineske ekonomije bilo „katastrofalno”.

„Ne nastojimo da odvojimo našu ekonomiju od kineske. Potpuno odvajanje naših ekonomija bilo bi pogubno za obe zemlje“, rekla je ona tokom svog govora u Školi za napredne međunarodne studije Džons Hopkins (John Hopkins), prenosi Anadolu Agency.

„To bi bilo destabilizujuće za ostatak sveta. Umesto toga, znamo da je zdravlje kineske i američke ekonomije usko povezano. Rastuća Kina koja igra po pravilima može biti od koristi za Sjedinjene Američke Države“, istakla je Jelen.

Ministarka finansija SAD je tvrdila da je kineska ekonomija poslednjih godina krenula ka pristupu koji je više vođen od strane države, te da je on potkopao njene susede i zemlje širom sveta.

Ona je rekla da ekonomski pristup SAD prema Kini ima tri cilja – da se osiguraju interesi američke nacionalne bezbednosti, da imaju zdrav ekonomski odnos sa Kinom koji podstiče rast i inovacije u obe zemlje, i da se uspostavi saradnja na globalnom nivou u susret izazovima.

  • Hana

    23.4.2023 #1 Author

    Ukrajina poprilično napravila problem po svemu sudeći…

    Odgovori

  • MAXMAD

    23.4.2023 #2 Author

    Ruska agresija na Ukrainu svima šteti.

    Odgovori

    • LAV

      23.4.2023 #3 Author

      Bas tako. Nema ko nije osetio posledice.

      Odgovori

  • SHALIMAR

    23.4.2023 #4 Author

    Nije im u interesu,ali se svojski trude da zaostre odnose sa Kinom…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...