Proizvođači čipova u nezgodnoj situaciji

Američke korporacije suočene s velikim padom profita

BerzaInvesticijeSvet

11.4.2023 10:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Američke korporacije suočene s velikim padom profita Američke korporacije suočene s velikim padom profita
Američke korporacije suočene su sa najvećim padom profita još od početka pandemije korona virusa, pokazuju prognoze sa Wall Streetu, pošto je visoka inflacija smanjila... Američke korporacije suočene s velikim padom profita

Američke korporacije suočene su sa najvećim padom profita još od početka pandemije korona virusa, pokazuju prognoze sa Wall Streetu, pošto je visoka inflacija smanjila marže, a strah od recesije usporava potražnju, piše Financial Times.

Kompanije koje pripadaju indeksu S&P 500, odnosno ulaze u 500 najvrednijih akcionarskih društava na Njujorškoj berzi, prijaviće ukupno smanjenje profita od 6,8 odsto u prvom kvartalu, u poređenju sa istim periodom prošle godine, prenosi Mina.

To će biti najveći pad još od drugog kvartala 2020. godine, koji je iznosio 30 odsto i bio je posledica ranih faza pandemije i opšteg zatvaranja.

Očekuje se da samo sektori energije i luksuznih dobara pokažu jak rast profita u odnosu na isti period prošle godine. Međutim, kombinacija opadajuće potražnje, oštrijih kreditnih uslova i trend pada cena robe doveli su do “seče“ očekivanih profita u širokom industrijskom spektru.

Ukupna vrednost indeksa S&P 500 porasla je šest odsto od početka godine, ali je 90 odsto tog rasta donelo samo 20 kompanija.

U prvom kvartalu, više kompanija nego obično pokazalo je znake slabljenja, pa je 78 imalo negativan saldo zarade po akciji, a među njima je 11 iz sektora proizvođača čipova. Od 11 sektora u okviru ovog indeksa, očekuje se da sektor materijala bude najteže pogođen, sa padom profita od 35,6 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...