Pređena “psihološka granica” od 30.000 dolara

Bitcoin porastao 80 odsto od početka godine

InvesticijeSvet

11.4.2023 08:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Bitcoin porastao 80 odsto od početka godine Bitcoin porastao 80 odsto od početka godine
Bitcoin je prešao granicu od 30.000 dolara po prvi put od juna 2022. godine, dok investitori u SAD nestrpljivo iščekuju ključne podatke o američkoj... Bitcoin porastao 80 odsto od početka godine

Bitcoin je prešao granicu od 30.000 dolara po prvi put od juna 2022. godine, dok investitori u SAD nestrpljivo iščekuju ključne podatke o američkoj inflaciji kasnije tokom nedelje, koji će dalje usmeriti cene kriptovaluta.

Najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji porasla je sedam odsto na 30.193,25 dolara po prvi put od juna, a po poslednjoj jutrošnjoj evidenciji doživeo je blagu korekciju i sada je na nivou od 30.047 dolara.

U isto vreme ether je napredovao za više od 3,5 odsto na 1.925,11 dolara po prvi put od avgusta dok su investitori čekali najnoviju tehnološku, tzv. šangajsku nadogradnju Ethereum mreže, koja je zakazana za sredu.

Trgovci verovatno spekulišu da će indeks potrošačkih cena u sredu doći na nivo koji daje razlog američkoj centralnoj banci (Fed) da razmisli o pauziranju podizanja kamatnih stopa na njenom sledećem sastanku, čime bi se podstakla volatilna sredstva poput bitcoina, piše CNBC.

Zbirno, kriptovalute su ove godine porasle. Sa najnovijim skokom koji se desio u ponedeljak, bitcoin je dodao čak 80 odsto, a ether 60 odsto svoje aktuelne vrednosti.

Makro pokretači nastavljaju da utiču na obe digitalne imovine. Predstojeći podaci o inflaciji biće ključni u određivanju da li će ili kada Fed pauzirati ili staviti tačku na svoju kampanju povećavanja ključnih stopa.

S druge strane, očekuje se da će šangajska nadogradnja ethereum blokčejn platforme dovesti do negativnog cenovnog pritiska u kratkom roku na vrednost ove kriptovalute jer će u nekoliko nedelja na tržište biti puštena veća količina ether tokena.

  • SENSEI

    12.4.2023 #1 Author

    Da li je i standard porastao sa porastom vrednosti bitcoina

    Odgovori

  • SHALIMAR

    17.4.2023 #2 Author

    Kako god,nije mi bitan…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...