najmanje 40 miliona dolara otišlo u ruke neimenovanog kineskog zvaničnika

Sem Bankman Frid dodatno optužen i za podmićivanje

NovacSvet

29.3.2023 08:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Sem Bankman Frid dodatno optužen i za podmićivanje Sem Bankman Frid dodatno optužen i za podmićivanje
Sem Bankman Frid (Sam Bankman Fried), osnivač propale kripto berze FTX, optužen je za podmićivanje najmanje jednog kineskog zvaničnika. U novim optužbama objavljenim u... Sem Bankman Frid dodatno optužen i za podmićivanje

Sem Bankman Frid (Sam Bankman Fried), osnivač propale kripto berze FTX, optužen je za podmićivanje najmanje jednog kineskog zvaničnika.

U novim optužbama objavljenim u SAD, tvrdi se da je tehnološki preduzetnik odobrio mito od „najmanje 40 miliona dolara“ (32,5 miliona funti) kako bi pokušao da dobije pristup računima za trgovanje koje su zamrzle kineske vlasti, prenose zapadni mediji.

Ove optužbe dodaće se na započetu istragu o prevari pokrenutoj prošle godine nakon kolapsa FTX-a.

Bankman Frid se ranije ove godine izjasnio da nije kriv za te tvrdnje. Trenutno je u kućnom pritvoru u kući svojih roditelja u Kaliforniji dok čeka početak suđenja.

U ažuriranoj optužnici se navodi da je Bankman Frid odobrio mito nakon što su kineske vlasti zamrzle račune kriptovaluta u vrednosti od oko milijardu dolara (811 miliona funti) koji su pripadali njegovoj trgovačkoj firmi Alameda Research, piše Wall Street Journal.

Računi su odobreni nakon transfera, koji je otišao u jedan privatni online novčanik, navodi se u podnesku.

Navodno, ovaj mito je usledio nakon višemesečnih pokušaja da se pristupi fondovima, za koje je Bankman Frid verovao da su zamrznuti u okviru istrage o trgovačkoj firmi, navodi se u saopštenju.

Incident se dogodio pre dramatičnog kolapsa FTX-a prošle godine, kada su izveštaji o finansijama kompanije doveli do navale povlačenja sredstava, što je firmu gurnulo u bankrot.

 • GOCA BG

  29.3.2023 #1 Author

  Sada ce jos svasta nesto da nadju i da dobije jedno 20 godina robije…

  Odgovori

 • LJILJANA95

  4.4.2023 #2 Author

  Ko zna šta će mu još naći i dodati.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.