Pao odbegli šef mreže kriptovaluta optužen za prevaru

Do Kvon uhapšen u Crnoj Gori

Region

24.3.2023 08:39 Autor: Vladimir Jokanović 3

Do Kvon uhapšen u Crnoj Gori Do Kvon uhapšen u Crnoj Gori
Južnokorejska policija saopštila je da je Do Kvon, odbegli šef mreže kriptovaluta koji stoji iza kolapsa tokena terraUSD i Luna od 40 milijardi dolara... Do Kvon uhapšen u Crnoj Gori

Južnokorejska policija saopštila je da je Do Kvon, odbegli šef mreže kriptovaluta koji stoji iza kolapsa tokena terraUSD i Luna od 40 milijardi dolara uhapšen u Crnoj Gori. Tužilaštvo u SAD tereti Kvona za prevaru.

Ranije ove godine američki regulatori optužili su Kvona i njegovu kompaniju Terraform Labs da su „organizovali prevaru sa kripto aktivom vrednom više milijardi dolara“, prenosi BBC. Vlasti Južne Koreje izdale su nalog za hapšenje Kvona u septembru prošle godine.

Seul je sumnjao da se Kvon nalazi u Srbiji, zbog čega su poslali zvaničnike u Beograd da pregovaraju o eventualnom izručenju, jer dve zemlje nemaju ugovor o ekstradiciji. Dok se nalazio u bekstvu, Kvon je negirao da se krio, ali nikada nije otkrio svoju lokaciju.


Vest o njegovom hapšenju prvi je objavio crnogorski ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, koji je na Twitteru naveo da je na podgoričkom aerodromu priveden „jedan od najtraženijih begunaca na svetu“, koji je putovao pod lažnim imenom i sa lažnim dokumentima.

Kvon se suočava sa optužbama za prevaru sa hartijama od vrednosti, prevaru sa robom i zaveru, prema optužnici koju je objavio Okružni sud u Njujorku. Američki finansijski regulatoru navode da Kvon i Terraform Labs sa sedištem u Singapuru nisu uspeli da uvere javnost u pošteno i istinito poslovanje.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...