Hakeri pojačali aktivnost na blokčejn platformama u 2022.

Ukradene kriptovalute u vrednosti od 3,5 milijardi dolara

NovacSvet

11.1.2023 17:11 Autor: Vladimir Jokanović 2

Ukradene kriptovalute u vrednosti od 3,5 milijardi dolara Ukradene kriptovalute u vrednosti od 3,5 milijardi dolara
Vrednost kriptovaluta koje su hakeri ukrali sa različitih blokčejn platformi tokom 2022. godine iznosila je više od 3,5 milijardi dolara, prema rezultatima istraživanja koje... Ukradene kriptovalute u vrednosti od 3,5 milijardi dolara

Vrednost kriptovaluta koje su hakeri ukrali sa različitih blokčejn platformi tokom 2022. godine iznosila je više od 3,5 milijardi dolara, prema rezultatima istraživanja koje su sproveli Slowmist Hacked i Atlas VPN.

Blockchain bridges i Binance Smart Chain bili su glavne mete sajber kriminalaca, a zajedno su izgubili više od dve milijarde dolara u 92 hakovanja i prevare. Blockchain bridges je mehanizam koji omogućava prenos sredstava ili podataka između različitih blokčejn mreža, prenosi portal Atlas VPN.


Drugi projekti i pojedinci bili su žrtve 48 hakovanja u kojima je nestalo oko 370 miliona dolara. Ekosistem Solane hakovan je 12 puta pri čemu je ukradeno 196 miliona dolara, a u 57 hakovanja i prevara u NFT sistemu ukradeno je oko 90 miliona dolara. U računicu nije uključen kolaps kompanije FTX koja je proneverila više od osam milijardi dolara.

Uprkos padu tržišta kriptovaluta u 2022. godini, sajber kriminalci i dalje hakuju blokčejn mreže i berze radi finansijske koristi. U prošloj godini izvršen je ukupno 301 blokčejn incident, što je za 27 odsto više nego u 2021. godini. Budući da upotreba blokčejn tehnologije nastavlja da se širi, stručnjaci očekuju porast broja hakovanja u tekućoj godini.

 • SUNCOKRET

  11.1.2023 #1 Author

  Najnoviji kriminal se zove sajber kriminal i sve je moguće ukrasti čak i kriptovlute hakovanjem.

  Odgovori

 • Tina

  15.1.2023 #2 Author

  Neverovatno a istinito. Ko zna sta ce se dalje u buducnosti desavati sa valutama

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.