Eter čini 58 odsto ukradenih kriptovaluta

Severnokorejski hakeri prošle godine otuđili digitalnu imovinu vrednu 400 miliona dolara

Hi-techLifestyleSvetVesti

27.1.2022 19:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Severnokorejski hakeri prošle godine otuđili digitalnu imovinu vrednu 400 miliona dolara Severnokorejski hakeri prošle godine otuđili digitalnu imovinu vrednu 400 miliona dolara
Severnokorejski hakeri prošle godine agresivno upadali na mreže decentralizovanih finansija (DeFi), pri čemu je u najmanje sedam upada otuđeno čak 400 miliona dolara digitalne... Severnokorejski hakeri prošle godine otuđili digitalnu imovinu vrednu 400 miliona dolara

Severnokorejski hakeri prošle godine agresivno upadali na mreže decentralizovanih finansija (DeFi), pri čemu je u najmanje sedam upada otuđeno čak 400 miliona dolara digitalne imovine.

Ovi podaci deo su nedavno objavljenog istraživanja kompanije Chainalysis, koje otkriva da su bili napadi prvenstveno usmereni na investicione firme i centralizovane berze.

Kako navode istraživači kompanije koja se bavi blokčejn tehnologijama, hakeri su za preuzimanje sredstava koristili mamce za krađu identiteta, eksploataciju koda, kompjuterske viruse i napredni društveni inženjering, piše Capital.com

„Kada su otuđena sredstva prebačena u Severnu Koreju, hakeri su započeli pažljiv proces pranja novca. Ove složene taktike i tehnike navele su mnoge istraživače u sektoru bezbednosti da ih okarakterišu kao službenike Demokratske Narodne Republike Koreje“, navodi se u izveštaju kompanije Chainalysis.

Čini se da su Severnokorejci razvili specifičan ukus za kriptovalute. Istraživači iz blokčejn kompanije navode da bitcoin čini manje od četvrtine ukradenih digitalnih valuta. U 2021. godini samo 20 odsto ukradenih sredstava bilo je u bitcoinima, dok su 22 odsto činili ERC20 tokeni ili altcoini. Popularnost etera je porasla, pa je ova kriptovaluta činila 58 odsto ukradenih sredstava.

Istraživanje je, na osnovu količine kriptovaluta poslatih sa ilegalnih adresa na adrese koje hostuju usluge, pokazalo da su sajber kriminalci u 2021. godini “oprali” digitalna sredstva u vrednosti od 8,6 milijardi dolara.

Iz kompanije Chainalysis je saopšteno da je aktivnost pranja digitalnog novca u 2021. godini bila veća za 30 odsto u odnosu na 2020. godinu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...