Veliko hakovanje sa nepoznate lokacije

Ukradeni podaci 200 miliona korisnika Twittera

Firme u fokusuSvetU fokusu

6.1.2023 15:12 Autor: Vladimir Jokanović 7

Ukradeni podaci 200 miliona korisnika Twittera Ukradeni podaci 200 miliona korisnika Twittera
Hakeri su ukrali adrese elektronske pošte više od 200 miliona korisnika društvene mreže Twitter i postavili ih na hakerski forum, saopštila je izraelska kompanija... Ukradeni podaci 200 miliona korisnika Twittera

Hakeri su ukrali adrese elektronske pošte više od 200 miliona korisnika društvene mreže Twitter i postavili ih na hakerski forum, saopštila je izraelska kompanija za praćenje sajber bezbednosti Hudson Rock, koja je otkrila objavu ukradenih podataka na podzemnom internet tržištu.

Reč je o jednom od najznačajnijih „curenja“ podataka, prema oceni kompanije Hudson Rock, prenosi Reuters. Twitter se još nije oglasio povodom ovog slučaja niti je poznato da li je preduzeo radnje da istraži ili otkloni ovaj problem.

Washington Post navodi da je ukradeno 235 miliona Twitter naloga i e-mail adresa korišćenih za njihovu registraciju, kao i da su podaci objavljeni na forumu za hakerisanje. To predstavlja pretnju za ljude koji su koristili Twitter da kritikuju vlade ili moćne pojedince, i otvara mogućnost za iznudu, upozoravaju stručnjaci za bezbednost.

Hakeri bi takođe mogli da koriste e-mail adrese da pokušaju da resetuju lozinke i preuzmu kontrolu nad nalozima, posebno onima koji nisu zaštićeni dvofaktorskom autentifikacijom. Prema oceni stručnjaka kompanije Hudson Rosck, ovu bazu će koristiti hakeri, politički aktivisti i vlade da još više naškode privatnosti korisnika.

Hakeri nisu ostavili tragove o identitetu ili lokaciji sa koje je izvršena krađa. Spekuliše se i da se hakerski napad dogodio još 2021. godine pre nego što je Ilon Mask (Elon Musk) preuzeo vlasništvo nad kompanijom. Obim i veličina krađe takođe nije precizno utvrđena, pa se pretpostavljalo da je ukradeno 400 miliona adresa i telefonskih brojeva.

  • GOCA BG

    6.1.2023 #1 Author

    Ovo je necuveno,da zapravo zastita i ne postoji…

    Odgovori

    • Bella

      8.1.2023 #2 Author

      A mi smo ubedjeni da je ima svuda.

      Odgovori

  • Milovan94

    7.1.2023 #3 Author

    Sada se pitam da li su i moje podatke ukrali!?

    Odgovori

  • Maria

    8.1.2023 #4 Author

    Ne možemo više da se zanosimo da postoji zaštita podataka. Sve je dostupno svakome ko se iole razume u tehniku.

    Odgovori

  • Milisavka

    8.1.2023 #5 Author

    Pitanje je koliko su svi ti podaci zaštićeni

    Odgovori

  • DANIJELA

    8.1.2023 #6 Author

    Kako je smelo tako nesto da se dogodi? Danas nismo bezbedni jer su svi nasi podaci na tacni, sto na drustvenim mrezama sto na bilo kojoj drugoj strani. Sve se zna.

    Odgovori

  • TATJANA

    9.1.2023 #7 Author

    I svako ko misli da je zaštićen, vara se itekako

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...