Istraživanje kompanije Kaspersky

Sledeća godina prekretnica u hakerskim napadima na infrastrukturu

AnalizaSvetU fokusu

16.11.2022 17:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Sledeća godina prekretnica u hakerskim napadima na infrastrukturu Sledeća godina prekretnica u hakerskim napadima na infrastrukturu
Istraživači kompanije Kaspersky predstavili su svoja predviđanja za sajber pretnje koje će se pojaviti 2023. godine. Napadi na satelitske tehnologije, servere pošte, porast destruktivnih... Sledeća godina prekretnica u hakerskim napadima na infrastrukturu

Istraživači kompanije Kaspersky predstavili su svoja predviđanja za sajber pretnje koje će se pojaviti 2023. godine. Napadi na satelitske tehnologije, servere pošte, porast destruktivnih napada, hakovanje dronovima i velika sajber epidemija su samo neka od predviđanja za narednu godinu.

Politička previranja 2022. godine donela su promene koje će uticati na oblast sajber bezbednosti u godinama koje dolaze. Predviđanja za 2023. godinu Tima za globalno istraživanje i analizu (GreAT) kompanije Kaspersky zasniva se na osnovu praćenja aktivnosti više od takozvanih 900 APT grupa i njihovih kampanja.

Statistički, neke od najvećih i najuticajnijih “epidemija“ sajber napada se javljaju svakih šest do sedam godina.

Velike promene će se odraziti i na nove tipove meta, jer stručnjaci veruju da sledeće godine možemo videti smele napadače koji su vešti u mešanju fizičkih i sajber upada, koristeći dronove za hakovanje meta koje su im u fizičkom dometu.

Neki od mogućih scenarija napada uključuju montiranje dronova sa dovoljno alata koji bi omogućili prikupljanje WPA alatki koje se koriste za krekovanje WiFi lozinki ili čak emisiju malicioznih USB ključeva u ograničenim oblastima u nadi da će ih žrtva pokupiti i priključiti ih u mašinu.

Porast destruktivnih napada

S obzirom na trenutnu političku klimu, stručnjaci kompanije Kaspersky predviđaju rekordan broj ometajućih i destruktivnih sajber-napada, koji će uticati na državni sektor i ključne industrije.

Verovatno je da za deo njih neće biti lako utvrditi da je reć o sajber incidentima i da će izgledati kao nasumični incidenti.

Za očekivati je i sajber napade visokog profila na civilnu infrastrukturu, kao što su energetske mreže ili javne televizije, koje takođe mogu postati mete, kao i podvodne kablove i čvorišta za distribuciju vlakana, koje je teško odbraniti.

“Sasvim je jasno da je 2022. godina dovela do velikih promena u svetskom geopolitičkom poretku i uvela novu eru nestabilnosti. Deo naših predviđanja se fokusira na to kako će se ova nestabilnost pretvoriti u maliciozne sajber aktivnosti, dok drugi odražavaju našu viziju novog napada. Bolja priprema znači bolju otpornost i nadamo se da će naša procena omogućiti efikasniju odbranu od sajber napada“, kaže Ivan Kvjatkovski (Ivan Kwiatkowski), viši istraživač bezbednosti kompanije Kaspersky.

  • BIJUTI27

    16.11.2022 #1 Author

    Znači sledeća godina je ključna.. 🙃😀

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...