U Srbiji natprosečno raste izvoz proizvoda visoke i srednje tehnološke složenosti

Prodaja visokotehnoloških proizvoda u EU na najvišem nivou u proteklih 10 godina

EUHi-techLifestyleVesti

29.9.2022 17:26 Autor: Julijana Vincan 8

Prodaja visokotehnoloških proizvoda u EU na najvišem nivou u proteklih 10 godina Prodaja visokotehnoloških proizvoda u EU na najvišem nivou u proteklih 10 godina
U Evropskoj uniji je prošle godine prodato visokotehnoloških proizvoda u vrednosti od 368 milijardi evra, što je povećanje od 11 odsto u odnosu na... Prodaja visokotehnoloških proizvoda u EU na najvišem nivou u proteklih 10 godina

U Evropskoj uniji je prošle godine prodato visokotehnoloških proizvoda u vrednosti od 368 milijardi evra, što je povećanje od 11 odsto u odnosu na 2020. godinu, kada se od prodaje proizvoda visoke tehnologije (high-tech) zaradilo 332 milijarde evra, pokazuju podaci Zavoda za statistiku EU (Eurostat). Takođe, ovo je najviša postignuta vrednost prodaje proizvedenih visokotehnoloških proizvoda od 2011. do 2021. godine.

U izveštaju je naglašeno da se dobar deo ovog povećanja može pripisati rastu u farmaceutskom i elektronsko-telekomunikacionom sektoru.

Naime, farmacija je porasla za 25 procenata, sa 97 milijardi evra u 2020. godini na 122 milijarde evra u 2021. godini. Sektor elektronike i telekomunikacija skočio je za 13 odsto, odnosno sa 73 milijarde evra, koliko je bilo pre dve godine, na 82 milijarde evra prošle godine.

Farmacija je takođe bila i sektor koji je proizveo najviše visokotehnoloških proizvoda, čineći čak 33 procenta ukupne njihove proizvodnje. Elektronika i telekomunikacije su bile druge po redu sa 22 odsto udela u proizvodnji, a slede naučni instrumenti sa 19 procenata, dok su ostali sektori zauzimali manje od 10 odsto.

Izvor: Eurostat

I uvoz i izvoz visokotehnoloških proizvoda u EU porasli su za 13 odsto prošle godine u poređenju sa 2020. godinom, dostigavši 392 milijarde evra (uvoz) i 385 milijardi evra (izvoz).

Rezultati i za uvoz i za izvoz bili su prošle godine iznad nivoa pre pandemije korona virusa, pošto je 2019. godine uvoz bio 365 milijardi evra, a izvoz 382 milijarde evra.

Više od polovine ukupnog uvoza visokotehnoloških proizvoda u EU, iz zemalja koje nisu članice EU, došlo je iz Kine (38 odsto) i Sjedinjenih Američkih Država (19 odsto). Ova trgovina iznosila je 223 milijarde evra od ukupnog uvoza EU. Preostale glavne trgovinske partnere činili su Švajcarska (30 milijardi evra), Ujedinjeno Kraljevstvo i Tajvan (oba po 16 milijardi evra).

Najveća komponenta u ovom uvozu bio je sektor elektronike i telekomunikacija sa 152 milijarde evra.

Izvor: Eurostat

U izvozu, situacija je bila obrnuta, SAD su bile najveći trgovinski partner 2021. godine sa 98 milijardi evra, Kina je bila druga sa 48 milijardi evra, slede Velika Britanija (37 milijardi evra), Švajcarska (24 milijarde evra) i Japan (16 milijardi evra).

U 2021. godini, najveća kategorija u izvozu visokotehnoloških proizvoda bila je farmacija sa 127 milijardi evra.

Raste vrednost izvoza srpske visokotehnološke robe

U publikaciji “Makroekonomske analize i trendovi“ (MAT) ekonomista Ivan Nikolić obrazložio je da u Srbiji natprosečno raste izvoz proizvoda visoke i srednje tehnološke složenosti, posebno high-tech proizvoda, čija je vrednost izvoza za deceniju i po uvećana gotovo 15 puta.

U analizi se navodi da je izvoz visokotehnoloških proizvoda iz Srbije, sa nivoa od 77,4 miliona evra u 2005. godini, 2020. godine dostigao vrednost 1,15 milijardi evra.

Nikolić je konstatovao da je izvoz proizvoda visoke i srednje tehnološke složenosti 2021. godine činio tačno trećinu ukupnog robnog izvoza Srbije, dok je pre 15 godina iznosio svega 13,5 odsto, po čemu Srbija nije mogla da parira ni jednoj evropskoj ekonomiji.

Rotacione električne mašine, termojonske elektronske cevi i električne mašine i aparati generišu 72,2 odsto visokotehnološkog izvoza u 2020. godini. Tako da svega tri proizvoda nose većinu izvoza od 18 proizvoda iz te grupacije.

Analiza pokazuje da je Srbija približna proseku Bugarske, Češke, Nemačke, Hrvatske, Mađarske, Poljske, Rumunije i Slovenije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...