usporava rast cena hrane

Godišnja inflacija u Nemačkoj u oktobru na najnižem nivou u proteklih 27 meseci

EUVesti

8.11.2023 17:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Godišnja inflacija u Nemačkoj u oktobru na najnižem nivou u proteklih 27 meseci Godišnja inflacija u Nemačkoj u oktobru na najnižem nivou u proteklih 27 meseci
Prema zvaničnim podacima objavljenim u sredu, godišnja potrošačka inflacija u Nemačkoj je u oktobru potvrđena na najnižem nivou u poslednjih 27 meseci, zahvaljujući usporavanju... Godišnja inflacija u Nemačkoj u oktobru na najnižem nivou u proteklih 27 meseci

Prema zvaničnim podacima objavljenim u sredu, godišnja potrošačka inflacija u Nemačkoj je u oktobru potvrđena na najnižem nivou u poslednjih 27 meseci, zahvaljujući usporavanju rasta cena hrane i pada cena energenata.

Potrošačke cene su u oktobru porasle 3,8 odsto na godišnjem nivou, smanjivši se u odnosu na rast od 4,5 odsto u septembru, pokazuju podaci Federalnog zavoda za statistiku (Destatis).

Uprkos padu, stopa inflacije je ostala iznad srednjoročnih i dugoročnih cifara, rekla je Rut Brend (Ruth Brand), predsednica Destatisa, prenosi Anadolu Agency.

„Potrošači posebno osećaju više cene hrane i energije, koje su rasle tokom dužeg perioda rata i krize“, rekla je Brend.

Cene energenata u oktobru su smanjene za 3,2 odsto u odnosu na prošlu godinu, za razliku od meseca pre kada su porasle jedan odsto.

Cene hrane su u oktobru porasle za 6,1 odsto u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, i usporile sa 7,5 odsto u septembru. Godišnja inflacija hrane u oktobru bila je najveća od februara 2022.

Na mesečnom nivou, potrošačke cene u oktobru ostale su nepromenjene u odnosu na septembar.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...