Nemački startap Aleph Alpha okuplja investitore

Vlasnik Lidla ulaže u AI

BiznisEUHi-techInvesticije

7.11.2023 10:17 Autor: Vladimir Jokanović 0

Vlasnik Lidla ulaže u AI Vlasnik Lidla ulaže u AI
Vlasnici lanca supermarketa Lidl su među onima koji ulažu više od 500 miliona dolara u nemačku startap kompaniju za veštačku inteligenciju (AI) Aleph Alpha... Vlasnik Lidla ulaže u AI

Vlasnici lanca supermarketa Lidl su među onima koji ulažu više od 500 miliona dolara u nemačku startap kompaniju za veštačku inteligenciju (AI) Aleph Alpha u nastojanju da se uključe u kapitalizaciju ovog sektora u globalnoj ekspanziji.

Schwarz Group kontroliše Lidl i gradi novu IT diviziju, a vodi posao zajedničkog ulaganja sa AI čvorištem čije sedište je u gradu Hajlbornu na jugozapadu Nemačke, koji je zajednički osnovala fondacija Ditera Švarc (Dieter Schwarz) osnivača lanca Lidl, prenosi Financial Times.

Među ostalim investitorima je jedinica rizičnog kapitala kompanije Bosch, najvećeg evropskog dobavljača auto delova, saopštila je Aleph Alpha. Ova startap kompanija, osnovana 2019. godine, među najistaknutijim je evropskim kompanijama koje se fokusiraju na AI.

Aleph Alpha pokušaće da se izbori za svoje mesto na sve gušćem generativnom tržištu veštačke inteligencije, sa bolje finansiranim konkurentskim kompanijama kao što je OpenAI, koji podržavaju Microsoft, Google i Facebook.

Cilj kompanije Aleph Alpha, koja imao oko 70 zaposlenih. jeste da se istakne nudeći zaštitu podataka, sigurnost i transparentan softver klijentima, uključujući i osetljive sektore kao što su sprovođenje zakona i zdravstvo. Kompanija je do sada prikupila oko 28 miliona evra.

Aleph Alpha želi da ubrza svoju ekspanziju u narednih 12 do 24 meseca tokom kojih će testirati i izabrati AI softver koji će koristiti. Dok su konkurenti razvili bliske korporativne odnose sa najvećim tehnološkim grupama, nemačka kompanija ističe da je nezavisna. Među njenim investitorima nalazi se i Hewlett Packard.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...