Evropska unija spremna za grejnu sezonu

Popunjena skladišta gasa u Nemačkoj

EUVesti

7.11.2023 08:35 Autor: Vladimir Jokanović 1

Popunjena skladišta gasa u Nemačkoj Popunjena skladišta gasa u Nemačkoj
Nemačka skladišta gasa popunjena su do vrha, pokazuju preliminarni podaci Evropskog udruženja skladištara (GIE). Vlada procenjuje da je to dovoljno za nacionalnu potrošnju tokom... Popunjena skladišta gasa u Nemačkoj

Nemačka skladišta gasa popunjena su do vrha, pokazuju preliminarni podaci Evropskog udruženja skladištara (GIE). Vlada procenjuje da je to dovoljno za nacionalnu potrošnju tokom dva do tri prosečno hladna zimska meseca.

„Odlična je vest da su skladišta na 100 odsto kapaciteta“ popunjenosti, rekao je predsednik Savezne agencije za mrežne sisteme Klaus Miler, prenosi B92, pozivajući se na DPA. On je istakao da se Nemačka bolje pripremila za zimu nego ranijih godina.

Miler je upozorio da to ne znači opuštanje, već je apelovao na građane da smanje potrošnju gde god mogu, navodeći da ušteda gasa za potrošače znači i uštedu novca. Skladišta gasa mogu da amortizuju potrošnju u špicevima, pune se po okončanju grejne sezone, a u hladnim danima se prazne.

Nemačka skladišta gasa bila su u nedelju na oko 100 odsto kapaciteta popunjenosti. Najveće skladište u Redenu bilo je na 99,3 odsto popunjenosti, a slično je u celoj Evropskoj uniji. Prema podacima GIE, popunjenost u EU je 99,6 procenata.

Podaci o kapacitetu skladišta odnose se na zapreminu pri normalnoj temperaturi. Kada je hladno, gas se skuplja, odnosno smanjuje se njegova zapremina, pa je moguća popunjenost skladišta preko nominalnog kapaciteta.

  • SHALIMAR

    7.11.2023 #1 Author

    Imaju oni dovoljno gasa,samo cenu gasa koju placaju gradjani je velika…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...