Plan ispunjen dva meseca pre roka

Fon der Lajen: Evropska skladišta gasa popunjena 90 odsto

EU

18.8.2023 16:12 Autor: Vladimir Jokanović 0

Fon der Lajen: Evropska skladišta gasa popunjena 90 odsto Fon der Lajen: Evropska skladišta gasa popunjena 90 odsto
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) izjavila je da je u ovom trenutku popunjenost evropskih skladišta gasa 90 odsto.... Fon der Lajen: Evropska skladišta gasa popunjena 90 odsto

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) izjavila je da je u ovom trenutku popunjenost evropskih skladišta gasa 90 odsto. Prema njenim rečima, to se dogodilo mnogo ranije nego što je planirano.

„Skladištenje gasa u EU dostiglo je 90 odsto kapaciteta mnogo pre roka. To će nam pomoći da ove zime budemo bezbedni. Zajedno se odvikavamo od ruskog gasa“, napisala je Fon der Lajen na društvenoj mreži X, prenosi Komersant.

Evropska komisija saopštila je ranije da su skladišta gasa Evropske unije do 17, avgusta dostigla popunjenost 89,99 procenata. Predstavnik EK Stefan de Kirsmaker (Stefan de Keersmaecker) istakao je da je ovakvom nivou popunjenosti skladišta ključno doprinela protekla neuobičajeno topla zima u Evropi.

EU je ispunila plan da napuni skladišta gasa do 90 odsto pre početka grejne sezone u oktobru. Pored skladišta gasa na teritoriji zemalja EU, evropske kompanije vratile su se u julu na aktivnu upotrebu podzemnih skladišta gasa u Ukrajini. Procenjuje se da je tokom jula u Ukrajini uskladišteno oko 589 miliona kubnih metara gasa za potrebe EU.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...