Lošiji rezultati četvrti mesec zaredom

Nemačka industrija nastavlja sa usporavanjem

EUU fokusu

7.11.2023 15:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Nemačka industrija nastavlja sa usporavanjem Nemačka industrija nastavlja sa usporavanjem
Nemačka industrija se slabo oporavlja i septembarska proizvodnja je bila za 1,4 odsto ispod avgustovske, saopštio je u savezni zavod za statistiku Destatis. Bio... Nemačka industrija nastavlja sa usporavanjem

Nemačka industrija se slabo oporavlja i septembarska proizvodnja je bila za 1,4 odsto ispod avgustovske, saopštio je u savezni zavod za statistiku Destatis. Bio je to četvrti mesec recesije u industriji zaredom, a pad je premašio očekivanih 0,1 odsto.

Kvartalno, proizvodnja je skliznula za 2,1 odsto, izveštava DPA.

„Silazni trend koji traje od leta se nastavlja“, konstatovalo je ministarstvo privrede. Sa druge strane, stabilnije pristizanje industrijskih narudžbi i indikatori očekivanja u sektoru ukazuju da se u trećem kvartalu stvara osnova za oživljavanje proizvodnje krajem godine.

Gledano po sektorima, proizvodnja je u septembru svugde bila u padu osim u građevinskom, koji je stagnirao. Robna proizvodnja se skupila za 1,7 odsto, isto koliko i proizvodnja energije.

Podaci su „otrežnjenjujući,“ ocenili su ekonomisti vodećih nemačkih banaka.

„Stiglo je novo razočarenje iz industrije“, rekao je Jens-Oliver Niklaš (Jens-Oliver Niklasch) iz pokrajinske banke Baden-Virtemberga. Proizvodnja iz meseca u mesec tavori, a opterećuju je slaba domaća tražnja i krhka globalna situacija, ocenio je Niklaš.

Teško da će brzo biti bolje, rekao je Niklaš, dodajući da se „nade polažu u sledeću godinu“.

  • colorida_cielo

    20.11.2023 #1 Author

    Nemačka privreda posrce, Japanska se berza ljulja kao mala ladja na uzburkanom okeanu…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...