Nedostatak novih projekata prijavilo 48,7 odsto anketiranih kompanija

Novi „crni rekord“ nemačke stanogradnje – otkazane projekte prijavilo 22,2 odsto kompanija

EUU fokusu

6.11.2023 11:17 Autor: Milica Rilak 1

Novi „crni rekord“ nemačke stanogradnje – otkazane projekte prijavilo 22,2 odsto kompanija Novi „crni rekord“ nemačke stanogradnje – otkazane projekte prijavilo 22,2 odsto kompanija
Otkazivanje narudžbi u nemačkoj stambenoj izgradnji dostiglo je novi maksimum, upozorio je minhenski institut IFO, koji je objavio rezultate istraživanja indeksa poslovne klime u... Novi „crni rekord“ nemačke stanogradnje – otkazane projekte prijavilo 22,2 odsto kompanija

Otkazivanje narudžbi u nemačkoj stambenoj izgradnji dostiglo je novi maksimum, upozorio je minhenski institut IFO, koji je objavio rezultate istraživanja indeksa poslovne klime u oktobru.

Tokom prošlog meseca 22,2 odsto kompanija prijavilo je otkazivanje ranije ugovorenih projekata, što je rast u odnosu na septembarskih 21,4 odsto.

„Situacija je sve gora i gora, sa sve više projekata koji propadaju zbog visokih kamata i porasta cena izgradnje“, ocenio je Klaus Volrabe (Wohlrabe) , šef istraživanja u Institutu IFO.

Upozorio je i da u oblasti stambene gradnje ima veoma malo novih projekata, dok se iscrpljuje i „zaliha“ projekata koji su kasniji i zahvaljujući kojima su kompanije angažovale svoje kapacitete u periodu smanjenja tražnje za novim nekretninama.

U oktobru je 48,7 odsto kompanija koje je IFO anketirao prijavilo nedostatak porudžbina, u odnosu na 46,6 odsto u septembru, dok je pre godinu dana, u oktobru 2022., taj udeo iznosio 18,7 odsto.

„Skoro polovina svih stambenih građevinskih preduzeća sada pati od nedostatka porudžbina, a taj broj raste svakog meseca. Takva situacija preti da napravi ozbiljne probleme u poslovanju nekoliko kompanija, a jedna od deset (među učesnicima istraživanja) već prijavila da se suočava sa finansijskim poteškoćama“, naveo je Volrabe u pisanoj izjavi.

„Izgledi za sektor stambene izgradnje ostaju sumorni a kompanije se pripremaju za teška vremena, o čemu svedoči i pokazatelj njihovih očekivanja, koji je dostigao izuzetno nizak nivo od minus 63,9 poena“, upozorio je Volrabe.

  • SABRINA

    6.11.2023 #1 Author

    Jedini se kod nas najbolje i najbrže prodaju najskuplji stanovi!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...